top of page

Pompezno otvoren aerodrom Morava dobio radno vreme - otvoren sredom od 12 do 14

U Službenom glasniku Srbije objavljeno je radno vreme civilnih aerodroma u našoj zemlji. Pored beogradskog i niškog prvi put se na spisku našao i prošle nedelje pompezno otvoreni aerodroma Morava kod Kraljeva.


Foto: Aerodrom Morava

Međutim, za razliku od Nikole Tesle, koji radi non stop i Konstantina Velikog, koji radi šest dana u nedelji, Morava će prema planu koji važi do novembra za civilni saobraćaj biti otvorena sredom i to samo na dva sata - od 12 do 14 časova.


"Radimo na razvoju aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, i otvorili smo civilno-vojni aerodrom Morava kod Kraljeva, tako da danas Srbija, odnosno njeni građani imaju čak tri aerodroma", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Tako je premijerka Srbije nekoliko dana nakon svečanog otvaranja aerodroma Morava najavila funkcionisanje vazdušnog civilnog saobraćaja u Srbiji. I nije ništa netačno rekla. Aerodrom Morava i jeste uvršten u plan letenja. Ali samo sredom i to dva sata, od 12 do 14.


"Objavljivanje ograničenog radnog vremena je regulatorna stvar. Oni ne mogu da objave radno vreme koje aerodrom i sadašnje službe zaista ne mogu da opsluže", kaže urednik portala Tango Six Petar Vojinović.


Vojinović kaže da radno vreme nije toliko bitno koliko jeste to koje će kompanije sletati na Moravu. On smatra da ovaj aerodrom jedinu šansu ima u ceni opsluživanja, ali ne isključuje da će mu Nikola Tesla biti konkurencija.


"Ima konkurenciju. Geografski, veoma je blizu beogradskog aerodroma, koji u teoriji veliki hendikep Moravi da on može da zaživi. Jer, Beograd je veoma blizu. Ono što je moguće da se dogodi i to ne bih isključio, jeste dolazak "lou kost" avio kompanija koje će da "zabodu" zastavicu i rezervišu svoje prisustvo", objašnjava urednik portala "Tango Six".


Terminalna zgrada, Foto: kraljevo.rs

Aerodrom Morava je i zvanično dobio međunarodnu licencu. Ali, avioni tipa Boing 737 ni u predviđeno radno vreme, a to je sredom od 12 do 14 sati neće moći da sleću, jer pista nije u potpunosti spremna. Trenutno je moguće da sa Morave saobraćaju samo ATR modeli aviona.


Na aerodromu je trenutno zaposleno 37 radnika, uglavnom iz Kraljeva i Čačka.


Radnici su, kako smo saznali, prošli osnovnu obuku na aerodromu u Nišu, ali im tek predstoji dodatna obuka, kako bi dobili zvanične sertifikate. Inače, odabir kandidata izvršen je u martu ove godine, a zanimljivo je da je preduzeće "Aerodromi Srbije" u saradnji sa NSZ prijavljivanje za posao obavilo bez prethodno raspisanog konkursa.Autor: N1

158 views0 comments

Comments


bottom of page