top of page

Položen kamen temeljac za novu terminalnu zgradu niskog aerodroma

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i gradski čelnici grada prisustvovalu su polaganju kamen temeljca na dogradnji novog terminala u okviru kompleksa Aerodroma "Konsatntin Veliki" u Nišu.

Ilustracija: Bauprojekt.rs

Na ovom, sada zvaničnom početku radova na dogradnji pristanišne zgrade rečeno je da je niški aerodrom važan za razvoj Niša, razvoj ekonomije, za nove investitore kao i za turizam.


Foto: MGSI/Đ.K.

Očekeluje se da ce proširenjem terminalne zgrade Niš dobiti više linija, letova i putnika, a da će procedure i konfor biti znatno bolji - navodi se u saopštenju gradskih čelnika.


Na skupu je najavljeno da će ovaj aerodrom biti jedan od najmodernijih aerodroma u Jugoistočnoj Evropi i posebnu pažnju posvetio planovima podrške i budućeg razvoja, navode iz Ministarstva.



Dogradnja terminalne zgrade omogućiće kapacitet za 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno. Imaće pet izlaza (gejtova) i mogućnost korišćenja avio-mosta, što sada ne postoji. Imaće oko 700 kvadrata komercijalnog prostora i omogući će značajno bolji konfor putnika i veći broj pratećih sadržaja.


Ugovor za izvođenje građevinskih radova između Aerodroma Srbije i konzorcijuma Konkord Vest d.o.o. potpisan je 25.02.2022. godine. Procenjena vrednost radova iznosi oko 12 miliona evra, a predviđeno vreme za završetak radova je dve godine.


Uprkos poziitivnim rekacijama mnogi optužuju aktuelnu Vlast da su radovi i kašnjenje ovog dugo najavljivanog projekta neprihvatljivi, te da se ovakvi dogadjaji koriste kao sopstvena promocija pred izbore, te da je Niš kao druga najveća vazdušna luka još davno trebala da ima razvijenu aerodormsku infrastrukturu.


Podsetimo, vest da će niški aerodrom Konstantin Veliki nakon skoro četrdeset godina dobiti novu terminalnu zgradu obradovala je mnoge 2020. godine, kada je novinarima prezentovan projekat nove zgrade od 7.160 kvadratnih metara, dok je predvidjeni rok za završetak radova tada bio 2022.godina. Taj rok sada je 2024. godina.

bottom of page