top of page

Pasoš je izraz vrednosti jedne države - evo šta pasoš Srbije govori o nama

Pasoš je javni, lični, pojedinačni i neprenosivi dokument koji izdaju nadležni organi svake zemlje i koji služi za dokazivanje identiteta i državljanstva građana van njihove teritorije. Isto tako, koristimo ga i za putovanje u druge zemlje, iako ponekad moramo nositi prateću dokumentaciju u zavisnosti u kojoj državi putujemo i zemlji iz koje potičemo



Foto: Ilustracija

Pasoš Repulbike Srbije je jos jedan primer da u našoj zemlji "ne cvetaju ruže". Pored toga što u sebi nosi neoprostivu štamparsku grešku, srpski pašos već čitavu deceniju na svojim koricama nosi pogrešan grb, koji je izbačen iz upotrebe još 2010.godine.


U pasošu Srbije u tekstu na engleskom postoji pravopisna greška, ali i stari grb koji ni posle deset godina nije ispravljen

Naime, na starijim dokumentima umesto "nearest diplomatic OR consular mission", što u prevodu znači najbliže diplomatsko ili konzularno predstavništvo, u pasošu piše "nearest diplomatic OF consular mission".


Greška u pasošu Srbije

Složićemo se da je ovakav vid greške nedopustiv u jednom zvaničnom dokumentu.


U mednjuvremenu je ova greška ipak otklonjena, pa se u novije izdatim pasošima sada stoji OR, što nije slučaj sa grbom koji je I dalje nije promenjen.



Ni posle punih 10 godina, grb Srbije i dalje nije promenjen na pasošima

Ono čime srpski pasoš ipak može da se pohvali je plastificirana strana u kojoj su uliveni fotografija, podaci, potpis, hologram i različiti vidovi zaštite, i ugravirana himna Srbije "Bože pravde" preko cele stranice koju verujemo mnogi nisu ni primetili, a koja je vidljiva samo ukoliko pasoš stavite pod odredjenim uglom.


Srpski pasoš ima i sedam nivoa zaštite, što ga čini vrhunski zaštićenim i u skladu sa evropskim standardima od kojih su neki vidljivi, a neki ne, zbog čega je veoma teško zloupotrebiti pasoš.

Do 10. avgusta 2020. državljani Srbije imali su bezvizni režim sa 134 zemlje i teritorija, pa je tako srpski pasoš zauzeo 40. mesto, prema listi Henley Passport Indexa. Srpski pasoš jedan je od 5 pasoša sa najvećim poboljšanjem rejtinga od 2006. godine.



Foto: RAS

STRANCI SA NAŠIM DRŽAVLjANSTVOM


Među poznatim strancima koji imaju državljanstvo Srbije i naš pasoš su Rejf Fajns, britanski glumac i reditelj, Arno Gujon, francuski humanitarac, Stiven Sigal, američki glumac, Adrijana Lima, brazilska manekenka, Čarls Dženkins i Demarkus Nelson, košarkaši Crvene zvezde. Putnom ispravom Srbije mogu se pohvaliti i Brazilac Kleverson Kordova Kleo, bivši fudbaler Partizana, kao i Evandru Goebelu, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde.





316 views0 comments
bottom of page