top of page

Paprene cene sezonskih letova na liniji Niš-Tivat?

Iako su letovi nacionalne avio-kompanije subvencionisani od strane države, nacionalni avio prevoznik naplaćuje putnicima punu cenu avio karata koje su ponekad bezobrazno visoke


Foto: Air Serbia

Nasi čitaoci ukazali su nam na to da je na primer na letu Niš-Tivat od 20.07 do 24.07 cena povratne avio karta skuplja od nekih interkontinentalnih letovi i iznosi bezobraznih 24.092 dinara ili 205 evra, što je više nego previše za tako kratak regionalani let koji je pritom subevencionisan od strane države kao let od javnog značaja.


Podsetimo, vreme trajanja leta izmedju Niša i Tivta je manja od jednog sata, tačnije 55 minuta. Istraživali smo i cene avio karata kompanije Air Montenegro iz Beograda koji prodaje karte na istoj destinaciji u istim datumima, a koja je za 40-tak evra jeftinija. Ono što privalči pažnju je i to da je let Beograd-Tivat u istom periodu iz Beograda čak 70 evra jeftiniji nego onaj u Nišu iako država za njega izdvaja znatna novčana sredstva.


Realna cena karata na ovim letova ne bi smela da predje 50-tak evra po pravcu imajući u vidu da ostale kompanije koje lete iz Niša prodaju karte po znatno nižoj ceni na mnogo daljim destinacijama nego što je Tivat - rekao je naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Pored izuzetno viskokih cena karta domaćeg avio prevoznika za Tivat, nasi čitaoci žale i na letove koje ova kompanija ima ima iz Niša do aerodroma Hahn gde Air Serbia naplaćuje karte do ovog sekundarnog aerodroma skuplje nego na letu koje ima iz Beograda do glavnog aerodroma u Frankfurtu.


Mnogi smatraju da cene avio karata nisu primerene, i da u ugovoru o subvencijama država trebala da odredi maksimalnu cenu avio karata na odredjenim destinacajama prilikom potpisivanja ugovora o letovima od javnog interesa.


Podsetimo, ovo nije prvi put da se putnici žale na visoke cene avio karata ne letovima za Crnu Goru. Pre par meseci i crnogorski portal CDM pisao je o tome da se putnici žale na ¨astronomske cene¨ povratnih karata avio kompanije Air Serbia ovog puta iz Beograda do Tivta, koje su i tada bile preko 200 evra, o čemu vise možete procitati ovde.









bottom of page