top of page

Ovo je 20 zemalja u kojima ne morate da kupujete polisu zdravstvenog osiguranja

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga


Ilustracija: Fly Naissus

Sezona godišnjih odmora je počela, a mnogi putnici pred polazak u inostranstvo uplaćuju i polisu zdravstvenog osiguranja.


Medjutim, u 20 zemalja sa kojima RFZO ima sporazume nije vam potrebno dodatno zdravstveno osiguranje već samo overena knjižica I dvojezični obrazac i lekarski nalaz koji potvrđuje dobro zdravlje. Potvrda se izdaje besplatno.


Besplatna hitna medicinska pomoć u inostranstvu dostupna je za građane Srbije u Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Holandiji, Italiji, Luksemburgu, Mađarskoj, Severnoj Makedoniji, Nemačkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Crnoj Goru, Češkoj, Sloveniji, Turskoj i Tunisu.


Osiguranici tokom boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite samo u slučaju hitne medicinske pomoći

Nije na odmet napomeniti da procedura dobijanja dvojezičnog obrazca nije baš jednostavna, ali da na njega imate pravo, pa sa pribavljanjem dokumenata krenite na vreme kako bi ste izbegli dodatno troškove kupovinom privatnog zdravstvenog osiguranja.


Čuvajte račune i dokumentaciju


Osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi s kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda (obrazac OZ-12). Po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije - prenosi Telegraf.





bottom of page