top of page

Otvaranje novog odlaznog putničkog terminala niškog aerodroma najavljeno za 1.jul

Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu će otvoriće svoj novi putnički terminal za odlazeće letove 1. jula, uprkos upozorenjima da bi završetak projekta mogao biti odložen do jeseni zbog kašnjenja u isporuci opreme usled problema u lancu snabdevanja.



Foto: Aerodrom Niš

Prema rečima zvaničnika, svi prethodni problemi su sada rešeni, a svečano otvaranje novog terminala Aerodroma "Konstantin Veliki" za odlazne letove zakazano je za 1. jul. Dolazni putnici i dalje će dolaziti na starom terminalu, čije je rušenje najavljeno nakon završetka novog odlaznog terminala, dok će na njegovom mestu novoizgradjeni terminal biti proširen.



Foto: Aerodrom Niš


Podsetimo, završetak radova na novom odlaznom terminalu niškog aerodroma nije bio u skladu sa predviđenim rokom. Prvobitno je planirano da radovi budu završeni do 2022. godine, međutim, do odlaganja početka radova došlo je usled čekanja dobijanja građevinskih dozvola.


Novi terminal će imati kapacitet do 1,5 miliona putnika godišnje, imaće deset pultova za prijavu putnika odnsono check-in šaltera, punktove za samoprijavu (self check-in), osam punktova za pasošku kontrolu, četiri putničke kapije odnosno gate-a i jednu VIP kapiju. Takodje, na dograđenoj platformi biće mesta za istovremeno parkiranje aviona na 6 pozicija i jedan avio most.


Pored toga, imaće jedan vazdušni most i postrojenje za sortiranje prtljaga. Biće dodati i novi lokali za hranu i piće, kao i duti free prodavnice na preko 700m².


Prema rečima nadležnih, nakon otvaranja, postojeći putnički terminal će biti srušen, a na njegovom mestu će biti dograđen deo za dolazne putnike. Tom prilikom, takođe je obećana i rekonstrukcija piste, koja će biti uslovljena izgradnjom železničke obilaznice, čime će se stvoriti uslovi da ona bude produžena za 300 metara.

bottom of page