top of page

Od danas počinje izdavanje digitalnog zelenog sertifikata u poštama Srbije

Pošta Srbije saopštila je danas da građani od danas mogu da dobiju Digitalni zeleni sertifikat i to na šalterima 200 pošta širom Srbije


Foto: Stirile

Za dobijanje sertifikata potreban je važeći pasoš, a ceo proces, od podnošenja zahteva do izdavanja dokumenta, traje svega nekoliko minuta i besplatan je.


Gradjani Niša će zeleni digitalni sertifikat moći da dobiju u poštama u ul. Dimitrija Tucovića 26, Trgu 14. oktobar 6, Knjaževačkoj 103, Obrenovićevoj bb u TPC Kalča kao i pošti u ulici Vožda Karađorđa 13.

Digitalni zeleni sertifikat je potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19, rezultatima testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 i oporavku od bolesti kovid-19.


Spisak pošta u kojima je omogućeno izdavanje Digitalnog zelenog sertifikata

dostupan je ovde.


Šta je Digitalni zeleni sertifikat?


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid 19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Na dobijenom dokumentu se nalazi kju-ar (QR) kod, prilikom čijeg očitavanja su dostupni svi navedeni podaci.


U kojim državama važi digitalni sertifikat?


Trenutno osim Grčke, ovaj dokument zvanično priznaju Turska, Mađarska i Ujedinjeni Arapski Emirati, i za razliku od obične papirne potvrde, Digitalni zeleni sertifikat je elektronski pečatiran, što sprečava lažiranje i zloupotrebu.


Međutim, i dalje nije poznato kada će zeleni sertifikati postati obavezni.298 views0 comments

Comments


bottom of page