top of page

Novi pad broja putnika na niškom aerodromu- u martu skoro 11% manje putnika

Aerodrom "Konstantin Veliki" je u martu opslužio 27.303 putnika, što predstavlja pad od skoro 11% u odnosu na februar 2023. godine kada je kroz aerodrom prošlo 30.595 putnika -istovremeno zabeležen je pad avio operacija za skoro 7%


Foto: Aerodrom Niš

I peti mesec za redom niški aerodrom Konstantin Veliki beleži značajno smanjenje broja putnika, pokazuju zvanični podaci Javnog preduzeća "Aerodromi Srbije". Kontinuirani pad broja putnika i rezultati predstavljeni u proteklih nekoliko meseci potvrđuju ozbiljnost situacije u kojoj se niški aerodrom nalazi već mesecima, dok se istovremeno gotovo ništa ne preduzima kako bi se ovaj negativni trend zaustavi.


U prva tri meseca od početka godine, aerodrom je bio odredište za ukupno 74.883 putnika, što predstavlja pad od skoro 16% u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je prvi put da od ponovnog pokretanja redovnog avio saobraćaja sa aerodroma marta 2015. godine aerodrom beleži kontinuirani pad broja putnika skoro pola godine zaredom, dok istovremeno nikada nije imao manji broj niskotarifnih avio linija.


Niški aerodrom je za samo tri meseca izgubio gotovo 12.000 putnika, što predstavlja veoma loš rezultat za aerodrom ovog kapacietata

Kargo saobraćaj pao na nulu


U martu na niškom aerodromu nije bilo ni kargo saobraćaja , pa je zabeležen pad od 100%, u poredjenju sa martom prošle godine kada je u martu prevezeno 7 tona robe.


Rešenje ni na pomolu


Dok se aerodrom suočava s velikim gubitkom broja putnika, umesto pregovora s niskotarifnim kompanijama, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je aktivne pregovore o pokretanju dodatnih linija s kompanijom Air Serbia. Pretpostavlja se da će i ove linije biti subvencionisane ukoliko do njih dođe, međutim, ne očekuje se da će to značajno promeniti trenutnu veoma složenu situaciju na niškom aerodromu.





bottom of page