top of page

Niški aerodrom za četiri godine izgubio čak 14 redovnih avio linija

U proteklih nekoliko godina aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu izgubio je veliki broj redovnih avio linije, a od kada je država preuzela ovaj aerodrom nije otvorena ni jedna nova linija od strane niskotarifnih avio kompanija


Foto: Aerodrom Niš

Od kada je država preuzela Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, ni jedna avio niskotarfina avio kompanija nije otvorila novu liniju iz ove vazdušne luke. Naprotiv, ugašen je veliki broj linija, od kojih i ona za Milano Bergamo koju je juče ukinula irska niskotarifna avio kompanija Ryanair.


I dok se broj linija smanjuje iz dana u dan, niko od zvaničnika koja upravlja ovim aerodromom ne preuzima odgvornost za smanjanje velikog broja linija koje su funkcionisale godinama, te svu krivicu svode na avio-kompanije koje su kako kažu te koje odlučuju da li će i koju liniju zadržati ili ugasiti, te da na takve odluke nemaju gotovo nikakvog uticaja.


Mapa ukinutih linija 2017-2023

Medjutim, u poslednje četiri godine irski gigant Ryanair ugasio je iz Niša četiri linije i to do Milana, Bratislave, Dizeldorf, Berlin, Wizz Air do Ajndjovena (2017. god), Swiss se poptupno povukao sa linjom do Ciriha, dok je Air Serbia ukinula letove do Budimpešte, Bolonje, Rima, Salzburga, Geteborga, Hanovera , Nirnberga, Baden Badena i Fridrihsafena koji su bili subvensionisani od strane Vlade Srbije. To znači da je u proteklih četiri godine ukinuto gotovo 14 redovnih avio linija.


Ono sto iznenadjuje je da se broj putnika nije drastično smanjio. Neuzimajući u obzir godine u kojima su svi aerodromi bili pogodjeni virusom Covid-19 i poslovali sa manjem brojem putnika, niški aerodrom ovu godinu završio je sa -7.8 manje putnika (389.022) nego rekordne 2019. godina kada je kroz aerodrom prošlo 422.255 putnika. I iako ova godina obećava i mnoge avio kompanije prognoziraju oporavak avio industrije i rast broja putnika, čini se da ovo neće važiti za aerodrom u Nišu.


Kraj zlatnog doba?


Slučajno ili ne, smanjenje broja letova dolazi uporedo sa četvrtom godišnjicom nakon što je država Srbija preuzela vlasništvo i upravljanje nad aerodromom “Konstantin Veliki”. I iako se konačno nazire neki vid ulaganja u obliku poboljšanja infrastrukture, odnosno proširenjem dotrajale aerodromske zgrade, pa i tehnike, brine činjenica da je na aerdoromu sve manje redovnih linija.


I dalje se ne zna da li u pitanju to što na ovaj način država želi da zaštiti državnu avio kompaniju Air Serbia koja iz Niša leti sa suvencijama na ukupno pet linija od nekadašnjih dvanaest, nedovoljno stručan menadžment koga je država postavila, kako bi ispunjavala zadatke koje su od državnog interesa ili neretnabilnost samih linija. Ono sto je sigurno je da kompanija Aerodromi Srbije ne radi dovoljno dobro na promociji i podsticanju novih linija sa niškog i kraljevačkog aerdoroma, pa u uprvih četiri godina poslovanja gotovo nijedna niskotarifna avio kompanija nije uvela ni jednu novu liniju.


Podsetimo, pored četrnaest linija koje su ugašene u proteklih nekoliko godina, nekoliko avio kompanija odbijeno za obavljanje letova iz Niša kao što je slučaj sa kompanijom Ryanar za letove na liniji Niš-Frankfurt i kompanijom Fly Egypt na liniji Niš-Hurgada koji svojevremeno nisu dobili dozvolu na osnovu odluke Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije. Zbog ovakve odluke, Dejvid O´Brajen optužio je tada srpske vlasti da na niškom aerodromu sprovode monopol u korist nacionalne avio kompanije Air Serbia.



1,342 views1 comment
bottom of page