top of page

Niš u januaru po prvi put prestigao aerodrom u Tuzli po broju prevezenih putnika

Niški aerodrom “Konstantin Veliki“ opslužio je tokom januara 13.1% više putnika nego aerodrom u Tuzli, čime je Niš po prvi put prestigao Tuzlu od kada su ova dva aerodroma ponovo aktivirana


Foto: Aerodrom Nis

Niški “Konstantin Veliki“ je u po prvi put u januaru ostvario veći broj opsluženih putnika nego tuzlanski aerodrom, sa kojim se već godinama “takmiči“. Podsetimo oba aerodroma do skora nisu imala znatni broj putnika, koji je naglo porastao dolaskom niskotarifnih avio-kompanija na oba aerodroma.


Tako je tokom januara, aerodrom u Nišu opslužio ukupno 39.807 putnika, što je za oko 57,8% više putnika nego u istom mesecu prošle godine. Tuzlanski aerodrom je u januaru imao 35.188 putnika, što je pad za 3,2% u poredjenu sa januarom prošle godine. Time je niški aerodrom opsluzio 13.1% više putnika nego aerodrom u Tuzli, koji je već godinama u prednosti po broju prevezenih putnika.


Aerodrom Tuzla je tokom janaura kao i Niš imao nekoliko nepovoljnih vremenskih uslova, što je rezultiralo preusmeravanjem pojedinih letova.

Aerodrom u Tuzli opslužuje za sada samo jedna avio-kompanija Wizz Air koja u ovom gradu ima svoju bazu, i to sa 12 letova u poredjenju sa niškim aerodrom koji trenutno ima 19 linija (+1 sezonsku) i ukupno 3 avio kompanije.


Tuzlanski aerodrom završio je 2019. godinu ispred “Konstantina“ sa 593.083 prevezenih putnika, što je za 28.8% više od niškog aerodroma na kome je letelo 422.255 putnika.


Novi terminal na Aerodromu Tuzla

Medjunarodni aerodrom Tuzla je do rata u Bosni i Hercegovini bio najveći vojni aerodrom Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrana SFRJ. Stavljen je pod kontrolom snaga Ujedinjenih nacija 1992. godine. Ovaj aerodrom je 1998. godine, Tuzlanski kanton pretvorio u civilni. Kao Medjunarodni aerodrom Tuzla, zvanično je otvoren oktobra 1998. godine.


Od 2011. godine na aerodromu u Tuzli sleću avioni niskotarifne aviokompanije Wizz Air, dok je ista kompanija 2015. godine otvorila svoju bazu na ovom aerodromu i stacionirao jedan avion Airbus A320. Aerodrom Tuzla trenutno pregovara sa avio-kompanijom FlyBosnia o uvođenju letova za London.


72 views0 comments
bottom of page