top of page

Niški aerodrom nakon dva meseca ponovo pustio u rad ILS sistem

Updated: Oct 5, 2023

Nakon dve meseca remonta, niški aerodrom konačno je ponovno dobio sistema za instrumentno sletanje (ILS), što će značajno poboljšati navigaciju i sigurnost aviona koji sleću na ovaj aerodrom.


Foto: Ilustracija

Niški aerodrom "Konstantin Veliki" dve godine bio je bez sistema ILS koji obezbedjuje putnicima i avio-operaterima bolje uslove za sletanje i uzletanje. ILS sistem omogućava precizno navođenje aviona tokom leta u lošim vremenskim uslovima, smanjujući rizik od otkazivanja letova ili kašnjenja usled nepovoljnih meteoroloških uslova.


Modernizacija ILS sistema trajala je neverovatnih dve godine, a ne može se sa sigurnošću tvrditi koliko je letova za to vreme bilo poremećeno zbog otkazivanja ovog sistema.

Potsetimo, niški aerodrom dobio je ILS 2019. godine, tri godine nakon sto je prvi put najavljena njegova istalacija. Bio je u fukciji svega dve godine od kada je prestao sa radom. Njegova upotreba rezultirala da Niš bude klasifikovan kao aerodrom Kategorije I (CAT I) od strane Medjunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva.


Šta je tačno ILS i zbog čega je on važan?


ILS (eng: Instrument Landing System) je zemaljski navigacioni sistem koji obezbeđuje precizno vođenje vazduhoplova koji prilaze pisti, uz kombinovani rad nekoliko uređaja koji emituju radio-talase i odgovarajuće opreme u vazduhoplovima, a koji omogućava sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti, usled oblačnosti, magle, kiše snega i slično.


Karte za instrumentalni prilaz se publikuju za svaku konkternu instalaciju ILS-a, da pilotima pruže informacije kako da lete ILS prilaze prilikom Instrumentalno letenje, uključujući pozicije komponenti ILS-a, radio frekvencije koje pojedine komponente ILS-a emituju i minimalne zahteve u pogledu vidljivosti za koje je specifični ILS namenjen.

(CAT I) je instrumentalni prilaz i sletanje gde visina odluke nije manja od 60m i pri kojima vidljivost nije manja od 800 m, odnosno vidljivost na pisti nije manja od 550 metara.

Comments


bottom of page