top of page

Niški aerodrom danas obeležava 34 godine od svog osnivanja

Niški aerodrom Konstantin Veliki obeležava danas 34 godine od osnivanja, dok se 12. oktobar slavi kao dvostruka godišnjica – jer je 2003. godine nakon rekonstrukcije uz pomoc vlade Norveske ponovo pušten u rad



Foto: Aerodrom Niš

Iako je imao poteškoće u radu i pre nego što je zvanično otvoren 1986. godine, Aerodorm Niš, je tokom svog postojanja opstruiran je sa raznih strana i iz najrazličitijih razloga. Tokom 2020.godine, pandemija virusa Covid-19 samnjila je broj putnika na niškog aerodromu za polovinu, pa je tako do do kraja septembra aerodrom oplužio svega 136.811putnika, za razliku od prošle rekordne godine kada je do kraja septembra kroz arodrom prošlo 295.578 putnika.


Prva linija koja je poletela sa niškog aerodroma vozila je putnike do Beograda

Aerodrom Niš zvanično je otvoren veličanstvenim aeromitingom i prisustvo desetine hiljada nišlija 12.oktobra 1986.godine sletanjem aviona JAT-a, tipa B737-300 (registarske oznake YU-ANI), na liniji iz Beograda sa tadašnjim zvaničnicima.. Prvi putnički let realizovan je iste večeri i to avionom tipa DC-9 na liniji Beograd – NIŠ – Beograd.


Foto: Arhiva

Od tada do danas mnogo se toga promenilo na niškom aerodromu, od vlasničke strukture do avio-kompanija koje ga opslužuju, ali nažilost ne i aerodromska zgrada koja ni posle 34.godine od svog otvanja nije promenjena, pa je iako malo modernizovana i dalje nedovoljna da primi veliki broj putnika koji niški aerodrom beleži poslednjih godina.


Podestimo, juna ove godine zvaničnici su prezentovali su idejno rešenje dogradnje i adaptacije zgrade niškog aerodroma - dok je kao rok za završetak radova 2022.godina



Idejno rešenje rekonstrukcija terminala

Novi vlasnik aerodroma država, odnosno preduzeca "Aerodromimi Srbije" rekli su da će veličina novog terminala biti preko 7.000 metara kvadratnih, a Aerodromi Srbije raspisali su početkom 2020. tender za projektanta za proširenje putničkog terminala Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, a posao je poveren grupi ponuđača koju čine kompanije Bauprojekt, beogradski Institut Mihajlo Pupin, IMP Automatika i Delta inženjering. Vrednost ugovora je 14,38 miliona dinara.


Od juna do danas gotovo ništa nije uradjeno na realizaciji ovog projekta, dok se zvanični početak radova jošuvek ne nazire.











55 views0 comments
bottom of page