top of page

Niš u potrazi za direktnim letovima do Ujedinjenog Kravljevstva

Grad Niš je nedavno bio domaćin razgovorima sa novim Ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, Edvardom Fergusonom , sa ciljem istraživanja mogućnosti uspostavljanja avionskih veza između Niš i ove zemlje.


Foto: Aerodrom Niš

Dve strane su postigle saglasnost da se aktivno povežu sa vodećim avio-kompanijama kako bi se ostvarile ove potrebne usluge.


"Razmatramo mogućnost uspostavljanja letova iz Niša prema različitim gradovima u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako bismo dodatno ojačali veze između našeg grada i te zemlje", istakla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.


Planovi za uspostavljanje letova između Niša i londonskog aerodroma Gatwicka već su bili predstavljeni od strane avio-kompanije Wizz Air tokom zimske sezone 2020/2021. Međutim, kompanija je kasnije revidirala svoje odluke i odlučila da te termine iskoristi za drugu liniju.


Niš inace ima bogatu istoriju letova prema Ujedinjenom Kraljevstvu, s obzirom da je London bio jedna od prvih međunarodnih destinacija dostupnih putnicima iz Niša nakon otvaranja aerodroma za komercijalne operacije. Adria Airways je prva započela ovu uslugu 1988. godine, a kasnije se pridružila i kompanija JAT - Jugoslovenski aerotransport.


Iako su se neki pokušaji uspostavljanja letova između Niša i Londona ranije realizovali, kao što je slučaj sa Thomsonfly (današnja TUI Airways) koja je lansirala sezonske zimske operacije 2006. godine, linija je imala sezonalni karakter.


Šta može kočiti eventualno uspostavljanje

letova između Niša i Londona?


Iako može postojati veliko interesovanje za pomenute avionske linije, ne treba zaboraviti da su Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa Irskom, jedine evropske zemlje koje i dalje imaju vizni režim za srpske državljane u svrhu turističkih putovanja, a pribavljanje istih nije nimalo lako. To ostavlja otvorenim pitanje profitabilnosti direktnih letova između Niša i britanske prestonice sve dok se ovaj režim ne promeni.


Comments


bottom of page