top of page

Nacionalne avio-kompanije bivše države u gubitku od preko 100 miliona evra

Predstavnici države su ranije najavili da će pružiti finansijsku podršku nacionalnom prevozniku bilo dokapitalizacijom ili korporativnim obveznicama


Foto: exyuaviation

Preostali nacionalni avio-prevoznici iz bivše Jugoslavije imaće rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procena kreće do 100 miliona evra. Ukupno. Većina avio-kompanija takođe je izgubila zaradu i u 2019. godini. Međutim, vlade u svakoj od tri države obvezale su se na pružanje pomoći.


_________________________________


Air Serbia


Foto: Air Serbia

Nacionalni prevoznik Air Serbia, registrovao je više od četrdeset miliona evra direktnih gubitaka kao posledica epidemije koronavirusa Covid-19, pisalo je u saopštenju ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Iz ministarstva navode da će ta cifra rasti nakon što se dodaju indirektni gubici, ali

da je zdravstvena kriza pokazala značaj Air Srbije i potrvrdila njen vitalni značaj za našu zemlju jer je kompanija obavljala najveći deo do sada realizovanih humanitarnih i teretnih letova.


Iz minsitarstva navode da se kompanija Air Serbia suočava s dugim putem ka oporavku koji će trajati do 2021. godine. Predstavnici države su ranije najavili da će pružiti finansijsku podršku nacionalnom prevozniku bilo dokapitalizacijom ili korporativnim obveznicama.



Croatia Airlines


Foto: A.Grubelic

Croatia Airlines zabeležila je neto gubitak od 23,1 miliona evra tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovini 2019. Tokom prvih šest meseci prihod je smanjen za 52,4 odsto.


Kompanija je navela da je prerano procenjivati finansijske posledice, jer je pandemija još uvek u toku, ali navela je da su bile velike. Firma je od države zatražila nešto više od devedeset miliona evra za upravljanje krizom.



Montenegro Airlines


Foto: D.Milinkovic

Montenegro Airlines takođe oseća efekte pandemije. Kompanija je tokom prve polovine godine izgubila više od petnaest miliona evra prihoda, dok tek treba proceniti ukupne gubitke nastale pandemijom Covid-19.


– Trenutno je nemoguće proceniti gubitke kompanije kao rezultat korona virusa jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilionskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni za 15.110.063 evra, naveo je prevoznik.


Krajem prošlog meseca, crnogorska vlada ubrizgala je 10,4 miliona evra u svog avio-prevoznika kako bi mu osigurala likvidnost.




Izvor: Telegraf/InfoBiz

35 views0 comments
bottom of page