top of page

Na koji način bi novi terminal aerodroma Konstantin Veliki mogao naštetiti linijama iz Niša?

Eventualno povećanje aerodromskih taksi na niškom aerodromu moglo rezultirati obustavom gotovo svih niskotarifnih letova, ostavljajući nacionalnu avio kompaniju Air Serbia kao jedinog prevoznika sa aerodorma Konstantin Veliki upozoravaju stručnjaci


Pet godina nakon zvaničnog preuzimanja niškog aerodroma od strane države, Niš će u julu dobiti deo novog terminala za odlazne putnike, obećavajući poboljšanje udobnosti u poređenju sa starom zgradom iz osamdesetih godina, koja će nakon završetka radova biti srušena, dok će na njenom mestu, prema najavama zvaničnika, biti izgrađeno desno krilo novog terminala za dolazne putnike.


Otvaranjem znatno većeg terminala, operativni troškovi niškog aerodroma znatno će biti povećani, što bi moglo dovesti do povećanja aerodromskih taksi i eventualno rezultirati obustavom gotovo svih niskotarifnih letova iz Niša, kao što je to bio slučaj u Tuzli kada je taksa niskotarifnim avio-kompanijama povećana za 1,50 evra - navodi Alen Šćuric, urednik portala zamaaero.


Šćuric u svojoj analizi navodi da se čini da je ovo deo strategije kako bi se "istisnule" niskotarifne avio-kompanije iz Niša i stvorio dodatni prostor za nove subvencionisane linije nacionalne avio-kompanije Air Serbia, koje su nedavno najavljene kao pokušaj nadoknade potencijalnog gubitka niskotarifnih linija.


Prema njegovim rečima, dolazak niskotarifnih avio-kompanija i njihovo širenje u Nišu bio je jedan od glavnih razloga za preuzimanje aerodroma od strane države, kako bi se ispoštovao ugovor sa koncesionarom beogradskog aerodroma, francuskom kompanijom VINCI, koja iz nekih razloga nikada nije predstavljena javnosti iako je to bilo obećano više puta.


Ono na šta Šćuric ukazuje jeste da bi nedavne izjave ministra Vesića o pregovorima sa nacionalnom avio-kompanijom Air Serbia o dodatnim linijama iz Niša, bez jasnih vremenskih ili destinacijskih informacija, mogle biti priprema za povećanje taksi i istovremeni odgovor države na povlačenje niskotarifnih avio-kompanija.Foto: Aerodrom Niš

Da li je nova uprava zaustavila rast niškog aerodroma?


Prema navodima analitičara Alena Šćurica, pod vođstvom nove uprave, Niš je izgubio značajan broj linija Ryanaira i Wizz Aira. Pre dolaska nove uprave, Niški aerodrom je imao ukupno 11 linija i 22 nedeljna polaska. Međutim, pod novom upravom, broj linija je smanjen na samo 4 rednovne i 2 sezonalne niskotarifne linije. Takođe, aerodrom je postao zavistan o subvencijama države, posebno kroz subvencionisane linije Air Serbije, koje su, prema tvrdnjama Šćurica, znatno skuplje nego u zemljama u regionu.


I iako je u Nišu prošle godine zabeležen rekordan broj putnika, uglavnom zahvaljujući subvencionisanim linijama kompanije Air Serbia, u poslednjih šest meseci aerodrom je zabeležio drastično smanjenje broja putnika od skoro 20%, a nedostatak novih linija i frekvencija ne obećava bolje rezultate u budućnosti.Deo teksta preuzet sa portala zamaaero zahvaljujući posebnoj saradnji regionalnih avio portala u sklopu Adria Grupe

Comments


bottom of page