top of page

Monastir - Tunisko odmaralište sa drevnom istorijom na mediteranskoj obali

Updated: May 30, 2023

Tunis, zemlja kontrasta, pruža egzotično iskustvo koje spaja bogatstvo mediteranskog zelenila s peščanim dinama Sahare na jugu. Ova prelepa zemlja Magreba deli granice sa Alžirom na zapadu i Libijom na jugoistoku, dok je ostatak obgrljen Sredozemnim morem koje nudi čak 1300 km obale sa dugim i širokim peščanim plažama. Zahvaljujući blagoj primorskoj klimi, Tunis je veoma popularna turistička destinacija tokom cele godine, uključujući i zimske mesece.


Monastir, Tunis

Snažno utkan duž obale, nalazi se istorijski grad Monastir je izuzetno atraktivno područje sa predivnim plažama, koje se nalaze na vrhu liste većine posetilaca koji posete Tunis. Međutim, grad pruža mnogo više mogućnosti za istraživanje onima koji žele da rade više od sunčanja. Ribat, smešten na obali, predstavlja jedan od najimpresivnijih spomenika ove zemlje.


Sledeća značajna tačka u Ribatu je bogati mauzolej Habiba Bourguibe, nazvan po osnivaču moderne tuniske republike, koji savršeno kombinuje tradicionalnu i modernu tunisku arhitekturu. Ovo je takođe odlična baza za posetu moćnom amfiteatru El Džem, koji se smatra jednom od najpoznatijih turističkih atrakcija Tunisa.
Šta nikako ne propustiti?1. Ribat
Na samoj obali nalazi se jedno od najpoznatijih znamenitosti Monastira: Ribat, koji je izgradio Harthama Ben Ayan 796. godine. Filmski zaljubljenici odmah će prepoznati ovu građevinu po ulozi koju je imala u filmu "Monty Python's Life of Brian", kao i u filmu "Isus iz Nazareta" Franca Zeffirellija. Slično Ribatu u Susu, ovo je jedna od najstarijih arapskih tvrđava u Severnoj Africi. Na jugoistoku se nalazi trokatna Nadorova kula, sa koje se pruža izvanredan pogled na marinu, groblje, Bourguibin mauzolej, Veliku džamiju i krovove medine. Izvanredan prolaz na zapadnoj strani Ribata vodi do unutrašnjeg dvorišta koje je okruženo zgradama sa visokim prizemljem, a sadrži smeštajne prostorije, skladišta i prostorije za obredne aktivnosti. Glavni stambeni prostori su odvojeni još jednim prolazom od ostalih zgrada (možda ženskih četvrti), što je verovatno dodato u devetom veku. Islamski muzej danas se nalazi u nekadašnjoj molitvenoj dvorani na gornjem spratu.

Adresa: Rte de la Falaise, Monastir
2. Mauzolej Habib Bourguiba
Mauzolej Habiba Bourguibe nalazi se na severnom kraju Monastirskog groblja. Njegova raskošna sjajnost, sa zlatnom kupolom, predstavlja počast prvom predsedniku Tunisa nakon sticanja nezavisnosti od Francuske. Izgrađena 1963. godine, ova podzemna džamija čuva tela bivšeg predsednika Bourguibe i njegove porodice. Dva vitka minareta visoka 25 metara izrađena su od italijanskog mermera, a fasada je ukrašena prelepim detaljnim keramičkim radovima. Sam grob Bourguibe nalazi se usred blistavog unutrašnjeg prostora sa staklenim umetnutim delovima i ispod spektakularne lustere.

Adresa: Rte de la Falaise, Monastir3. Bourguiba džamija
Kao rodno mesto omiljenog sina Tunisa - Habiba Bourguibe, osnivača Tuniske Republike, Monastir je dom velike džamije posvećene bivšem predsedniku. Habib Bourguiba džamiju je 1963. godine sagradio Taieb Bouzguenda. Inspiracija za njen dizajn bila je džamija Hammouda Pacha u Tunisu. Džamija ima četvorougaoni minaret visok 41 metar i molitvenu salu koja može primiti zajednicu od hiljadu vernika.


U blizini, unutar turističkog biroa Monastira, nalazi se Mala muzej kostima sa izložbama venčanica iz celOG Tunisa. Na ulici Rue Trabelsia nalazi se Muzej Nacionalnog pokreta (Musée du Mouvement National), posvećen istoriji borbe Tunisa za nezavisnost od Francuske.


Adresa: Rue de l'Indépendance, Monastir
4. Medina
Monastirska medina (Stari grad) pažljivo je restaurirana, ali nažalost u tom procesu izgubila je mnogo svog autentičnog šarma. Ipak, i dalje je predivno mesto za lutanje i istraživanje, posebno ako želite da se udaljite od vrućine na plaži. Mogućnosti za kupovinu u ulicama souka su beskrajne, sa ručno izrađenom keramikom, drvenim, srebrnim i kožnim proizvodima koji su izloženi. Budući da su prodavnice u medini usmerene prema turistima, treba imati na umu da su cene relativno visoke.

Lokacija: Centralni Monastir5. Monastirsko groblje
Nedalekood Ribata nalazi se atmosfersko groblje Monastira koje obiluje prelepim starim grobnicama. Mnoge od njih su ukrašene Kufičkim natpisima i keramičkim pločicama. Posebno obratite pažnju na grob Sidi el Mazerija, sicilijanskog rođenog sveca iz 12. veka koji je ovde propovedao. Groblje je fotogenično i pruža mirno mesto za šetnju nakon istraživanja visokih kula Ribata koje se uzdižu iznad belih nadgrobnih spomenika. Neposredno južno od groblja i Ribata nalazi se Velika džamija Monastira, izgrađena u 9. veku. Struktura je proširena tokom vladavine

dinastije Zirida u 11. veku.6. Luka - Port de Plaisance
Predivno šetalište uz more u Monastiru (poznata kao Corniche) vodi do luke Port de Plaisance, gde možete uživati u plovidbi Sredozemnim morem. Lokalni operatori jahti mogu organizovati izlete na Mediteranu za opušten dan proveden u kupanju i sunčanju. U zalasku sunca, ovo je omiljeno mesto za večernju šetnju i uživanje u svežem morskom vazduhu. Nedaleko od luke nalazi se moderni turistički kompleks na obali poznat kao Village Touristique, gde se nalazi većina luksuznih hotela u Monastiru.


Adresa: Port de Plaisance, Monastir7. El Džem
Za većinu stranih turista, omor u Monastiru ne bi bio potpun bez jednodnevnog izleta do moćnog amfiteatra El Djem, udaljenog 60 kilometara od grada. Ova ogromna rimska relikvija takođe se lako može posetiti iz Soussea, Sfaxa ili Mahdije. El Djem je jedan od najlepših primeraka očuvanja rimske amfiteatarske arhitekture na svetu, i najveći preostali u Africi. Ovaj čudesno atmosferski spomenik vraća vas u slavne dane Rimskog Carstva.


Mesto: 60 km od Monastira8. Skanes
Severno predgrađe Skanèsa (samo Route de la Falaise) je ispunjeno prelepim, belim vilama i luksuznim hotelima koji su spojili tradicionalnu tunisku arhitekturu sa modernim dizajnom sredinom veka. Ovo gornjegradsko predgrađe je takođe mesto gde se nalaze neke od najboljih plaža u Monastiru, pa je poseta ovom delu deo većine itinerera koji uključuju peščane obale. Na putu do glavnog turističkog dela Skanèsa prolazi se pored Predsedničke palate, okružene visokim zidovima i ukrašenim kovanim gvozdenim vratima.

Mesto: severno od Rte de la Falaise9. Plaže Monastira
Za mnoge posetioce, glavna atrakcija Monastira leži u njegovim prelepim belim peščanim plažama. Grad se grli uz obalu, okružen plažama koje se pružaju duž obale u oba smera. Sve plaže u ovom području se održavaju čistim i pružaju izvrsne pogodnosti, sa brojnim restoranima i kafićima koje možete birati, kao i mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Mnoge plaže takođe nude vodene sportove i mogućnosti za plovidbu za one koji žele nešto više od sunčanja.10. MoknineAko želite jednostavan poludnevni izlet iz Monastira, posetite Moknine. Ovaj maleni grad smešten uz obalu slanog jezera poznat je po prelepim ručno izrađenim keramičkim proizvodima i nakitu koje stvaraju njegovi zanatlije. U centru grada, ne propustite posetu Narodnom muzeju Moknine, smeštenom u nekadašnjoj džamiji Sidi Babane. Zgrada je zanimljiva zbog svoje originalne arhitekture (primer "tubularnih svodova" koji su pronađeni u Bulla Regiji), kao i zbog svojih eksponata o lokalnoj kulturi i umetnosti.

Mesto: 15 km južno od Monastira_______________________________________________
Podsetimo, kompanija Air Serbia obavlja sezonske čarter letove na liniji Niš-Monastir, a karte možete kupiti na www.airserbia.com

Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Monastira
Comments


bottom of page