top of page

Ličnost meseca: Nataša Arizanov - ćerka hrabrog pilota koji je prvi uzleteo iz Niša u proleće 99.

Ćerka pilota Ilje Arizanova, koji je bio pripadnik 127. lovačko avijacijske eskadrile "Vitezovi", postala je pilot nakon što je prošla obuku u Vazduhoplovnoj akademiji.


Pilot Nataša Arizanov

Njena odluka da postane pilot nije bila iznenađenje, s obzirom na to da joj je otac bio veoma hrabar pilot.


Naime, njen otac, Iljo Arizanov je bio među prvima koji su poleteli sa aerodroma u Nišu 24. marta 1999. godine, kada su počele da padaju prve krstareće rakete i bombe širom Srbije.


Iljo Arizanov u svom avionu

Njegov avion, MiG-29, je ubrzo oboren, ali je on uspeo da se katapultira i da se padobranom spusti u okolini zloglasne Drenice na Kosovu, koja je tada bila poznata kao jako uporište terorističke jedinice OVK.


Nakon što se katapultirao iz svog oborenog aviona, Major Iljo Arizanov proveo je dva dana skrivajući se i pešačeći dok nije stigao na aerodrom Slatina, odakle je prebačen u Beograd. Za svoju hrabrost, odlikovan je ordenom za hrabrost, što je samo još jedno priznanje za njegov neustrašivi podvig.


Iljo Arizanov je zbog učešća u borbi protiv NATO pakta unapređen u čin potpukovnika i odlikovan Ordenom za hrabrost. Potpukovnik Arizanov je penzionisan 1999. iz zdravstevnih razloga. Preminuo je 3. septembra 2011. godine u Beogradu, u 52. godini.


Nakon njegove smrti, njegova porodica, uključujući i njegovu ćerku koja je sada pilot, nastavlja da neguje sećanje na njega kao na izuzetno hrabrog pilota i patriote.


Ko je bio Iljo Arizanov?


Iljo Arizanov rodjen je u Ilovici, 11. maj 1960, bio je potpukovnik i pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije koji se u prvim danima rata 1999. godine borio protiv NATO aviona.


Pilotirao je avionom Mig-29 prilikom NATO Agresije na Srbiju 1999. godine. Tada major Arizanov bio je među pilotima koji su odmah pri početku bombardovanja, 24. marta 1999. godine poleteli da se suprotstave napadačima. Oboren je iste večeri kao i još tri aviona iz kojih su se piloti katapultirali.


Penzionisan je 1999. godine i od tada je živeo u Beogradu. Preminuo je 4. septembra 2011. godine.

bottom of page