top of page

Krf - Zeleni biser i ostrvo srpsko-grčkog prijateljstva

Updated: May 30, 2023

Krf je jedno od najpoznatijih i najlepših ostrva Grčke i Jonskog mora, poznat širom sveta zbog njegove prirodne lepote, kao i bogate istorije. Mnogi ga smatraju jednim od najzelenijih ostrva Grčke i Mediterana. Poznato po svojim egzotičnim plažama i tirkiznim vodama, maslinjacima i voćnjacima, zelenim šumama. Kerkira, kako Grci nazivaju ostrvo, očarava venecijanskom stilom, uskim ulicama jedinstvene arhitekture, zelenim dolinama i prelepim plažama.


Foto: Pogled na Krf

Krf ( Κέρκυρα /Kerkira/) je drugo po veličini, od sedam većih, a ujedno i jedno od najlepših jonskih ostrva. Takvim položajem obezbeđuje sebi mesto najsevernijeg, a samim tim i najznačajnijeg ostrva Grčke.


Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po ćerki rečnog boga Asopa i nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji, čitamo da je Odisej ovde našao sklonište na kraju svojih putovanja.


Ostrvo ima ukupno 113.000 stanovnika, a njegov administrativni centar i glavni grad Krf oko 50.000. Krf je ostrvo beskrajnih prirodnih lepota, ostrvo pesme i muzike, umetničke inspiracije koje ima fantastične plaže sa predivnim vidicima. Sam grad je poznat po dve tvrđave i starom gradu smeštenom između njih.


Ostrvo je izduženog oblika i prostire se u pravcu sever-jug oko 64 km, a u širinu do 20 km.


Klima na ostrvu je sredozemna. Leta su topla, a zime blage sa retkim temperaturama ispod 10 stepeni. Posebnost Krfa je veća vlažnost i više padavina (oko 1200 mm godišnje). Zbog toga je u poređenju sa ostalim delovima Grčke, Krf osoben po svojoj veoma bujnoj vegetaciji.Šta nikako ne propustiti?
Ostrvo Vido - Plava grobnica


Vido je malo ostrvo nasuprot grada Krfa koje ima ogroman značaj za srpsku istoriju. Ovde su nakon Albanske golgote dolazili srpski vojnici da bi bili smešteni u bolnicu. Nažalost, mnogi od njih su bili toliko onemoćali i bolesni da su na Vidu i okončali svoje živote. Na Vidu je sahranjeno preko 10.000 hiljada vojnika, a kada nije bilo više mesta za sahranjivanje na ostrvu, preminuli su spuštani u more, zbog čega ovo mesto i nosi naziv “Plava grobnica”. Nešto kasnije je na ostrvu podignut mauzolej gde su smeštene kosti vojnika, kao i Kameni krst – spomenik srpskim borcima.

Srpska kuća- Srpski muzej na Krfu


Srpska kuća je muzej u samom centru grada, gde se nalaze fotografije, dokumenta, predmeti pripadali ratnicima i drugi eksponati koji predstavljaju vredne uspomene na ovaj period.


Stari grad


Ovaj kuturno-istorijski lokalitet se nalazi između trga Spiniada i Nove tvrđave, i zbog svog velikog značaja ima svoje mesto na UNESCO listi svetske kulturne baštine. Stari grad Krfa je zapravo jedan živopisan lavirint uskih popločanih ulica koje se nazivaju još i “kantounia”, kao i malih skrivenih trgova koji svojom lepotom i predivnim primercima arhitekture oduzimaju dah.


Manastir Vlacherna


Vlacherna je mali manastir na ostrvcetu koje se nalazi u zalivu južno od Kanonija (deo grada Krfa koji se nalazi par kilometara od centra) i do njega se dolazi uskim pristaništem. Tu je smeštena mala kapela, mesto gde se pale sveće i prodavnica suvenira. Iz manastira se pruža divan pogled na zaliv, a takođe je i odlično mesto za posmatranje aviona koji lete nisko dok se približavaju aerodromu. Pošto se nalazi u blizini Mišjeg ostrva, do manastira možete otići brodićem i iskombinovati ova dva izleta.

Crkva Agios Georgios

Nalazi se u okviru Stare tvrđave, podigli su je Britanci 1840. godine i ovo je bivša anglikanska crkva za engleske vojnike. Izgrađena je u stilu bazilike, a eksterijer je ukrašen sa šest dugačkih kamenih stubova u dorskom stilu. Za vreme bombardovanja tokom Drugog svetskog rata je pretrpela veliku štetu, ali je obnovljena i danas se smatra jednom od najlepših crkava na ostrvu.Canal d’Amour (Kanal ljubavi)

Kanal ljubavi je zanimljiva atrakcija u blizini mesta Sidari na severu Krfa, koja je izuzetno popularna među turistima. To je mali zaliv sa uskom peščanom plažom, okružen stenama i sa veoma bistrom vodom. Prema legendi, par koji prepliva kanal će ostati zauvek zajedno, a onaj ko sam prepliva će uskoro upoznati svoju srodnu dušu. To možda i nije tako jednostavno, zbog prilično hladne vode i jakog vetra koji je tamo česta pojava, ali ipak ne sprečava brojne posetioce da okušaju sreću.

Zalazak sunca na plaži Loggas

Drugo ime ove plaže je “Sunset” (zalazak), što govori o predivnim zalascima sunca koji se mogu posmatrati sa nje, po čemu je ova plaža prvenstveno i poznata. Nalazi se na severu ostrva, nekoliko kilometara od Sidarija. U pitanju je uska peščana plaža smeštena u podnožju vertikalnih litica pa se do nje dolazi stepenicama. U vreme zalaska sunca popnite se do bara iznad plaže odakle se pruža najbolji pogled i uživajte.


Rt Drastis

Ovo je najsevernija tačka ostrva Krf i predstavlja zanimljivu turističku atrakciju zbog neobičnih oblika stena. To su zapravo litice sa malim pećinama i uvalama, a između njih se nalaze uske peščane plaže. Okruženje je prepuno zelenila, a more je kristalno čisto i plavo, pa se preporučuje i ljubiteljima ronjenja.

Planina Pantokrator

Pantokrator je najviša planina na Krfu, visine 900 m. Sa njenog vrha se može videti ceo Krf, kao i Albanija, a u posebnim danima kada su izuzetno povoljni vremenski uslovi, pogled dopire čak do Italije. Na vrhu se nalazi kafić za turiste, kao i drevni manastir, a na putu do tamo prolazi se kroz nekoliko tradicionalnih sela, koja važe za jedna od najstarijih na Krfu.


Stara tvrđava

Ova veličanstvena tvrđava je prvo što ugledate kada sa trajekta pristajete na Krf. Nalazi se na istočnoj strani grada, na stenovitom poluostrvu koje ulazi u more i ulaz u tvrđavu je dostupan preko trga Spiniada. Odmah nakon ulaza je Vizantijski muzej, desno se nalazi mala kapela Madone del Karmine, a ispred nje velika zgrada u kojoj je danas Gradska biblioteka Krfa. Do najviše tačke tvrđave – visokog tornja sa satom potrebno je 20-ak minuta hoda, i sa tog vrha se pruža predivan pogled na ceo grad i Jonsko more. Na istočnoj strani tvrđave je prostor koji služi za održavanje kulturnih događaja tokom leta, a tu je i crkva Agios Georgios. Ulaz u tvrđavu se plaća 6 €.Pontikonisi (Mišje ostrvo)

Ovo zanimljivo ostrvo se nalazi na 5 minuta vožnje brodom od manastira Vlacherna. Dobilo je ovo ime zbog svoje veoma male površine, a poznato je po bujnoj zelenoj vegetaciji. U centru ostrva nalazi se crkva Pantokrator iz 13. veka.
__________________________________________Podsetimo, kompanija Ryanair bavlja sezonski direktnoe letove iz Niša do Krfa,

a karte možete kupiti na www.ryanair.comZa više informacija o Krfu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Krf
Commentaires


bottom of page