top of page

Kraj jedne ere - nakon 36 godina Air Serbia povukla iz upotrebe avione Boeing 737-300

Air Serbia ubrzala je penzionisanje aviona tipa Boeing 737-300 koji su trebali biti povučeni iz upotrebe krajem godine zbog smanjenog obima saobraćaja, upotrebe istih i malog broja raspoloživih ciklusa, čime je završena era aviona koji su nekada pripadali kompaniji JAT


Foto: Fly Naissus

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia trajno je prizmeljila avione tipa Boeing 737-300 koji su od 1985. godine leteli za ovu kompaniju u bojama JAT, Jat Airways i na kraju za čarter kompaniju Aviolet.


Poslednja letovi dva preostala aviona obavljeni su 17. januara na letu za Stokholm i 8. februara na letu za Frankfurt

Inače, nacionalna avio-kompanija planirala je penzionisanje Boeinga do kraja godine, ali je njihovo povlačenje iz saobraćaja ubrzano zbog smanjenog obima saobraćaja i upotrebe istih.


I dalje se ne zna sa sigurnošću šta će biti sa avionima koji su izbačeni iz upotrebe, a koji su inače u vlasništvu Air Serbije, a pretpostavlja se da će avion sa registarskim oznakama YU-AND koji je inače prvi avion tog tipa u Evropi završiti u Muzeju vazduhplovstva.



Foto: Arhiva

Šta će biti sa avionom YU-ANI?


Jošuvek nije poznato ni kako će i gde završiti avion registrarskih oznaka YU-ANI koji je na neki način deo istorije niškog aerodroma, a koji je u oktobru 1986. godine upotrebljen za svečani nastup i otvaranje novizgradjenog aerodroma u Nišu, kada ga je hiljade okupljenih meštana pozdravilo kao prvog mlaznjaka na svom novom aerodromu. Meštani su se tada šalili da je JAT poslao avion sa niškim registarskim tablice „NI“, koji je ovaj avion imao kao dva slova u svojoj registraciji.


Ovaj avion trebalo bi biti sačuvan i postavljen na aerodromu “Konstantin Veliki" gde bi mogao biti prava atrakcija za ljubitelje vazduhoplostva, a njegova atrakcija bila bi još veća kada bi se ofarbao u originalnim bojama Jugoslovenskog aerotransporta i postavljen kao eksponat u krugu aerodroma" - kaže Aleksandar Đorđević osnivač portala Fly Naissus.


Šta će na kraju biti sa ovim lepotanom, saznaćemo u danima koji dolaze.












118 views0 comments
bottom of page