top of page

Klinicki centar Niš nakon dve godine konačno dobio helidrom

Klinicki centar u Nišu konačno je na raspolaganju dobio helidrom namenjen pacijentima kojima je neophodan ovakav vid transporta, iako je njegovo puštanje u rad najavljeno još aprila 2019. godine, kada je završena izgradnja kliničkog centra


Ilustracija: Fly Naissus

Klinički centar u Nišu konacno je osposbio helidrom za sletanje i poletanje helikoptera u krugu ove ustonove, koja se od njegovog završetka aprila 2019. godine nije koristio. Prvi probni let izveden je helikopterom Vojske Srbije tipa Airbus H145M.


Povod za otvaranje helidroma je održavanje Evropsko prvenstvo za skijašice koji se od 22.do 26. februara održava na Kopaoniku, a u tom periodu Vojska Srbije je dobila organizaciju medicinskog transporta u Klinički centar u Nišu.


Radovi na ovom projektu koštali su čak 30 miliona dinara, od čega je 15 miliona donirao je Direktorat civilnog vazduhoplovstva, EPS oko 3,6 miliona, dok su ostatak finansirali niški privrednici.



Video: ACO Serbia & Montenegro




Podsetimo, Klinički centar nema sopsteveni helikopter, ali ima obučeno osbolje, a prema navodima zvanicnika helidrom će najverovatnije koristiti vojni i policijski helikopteri, dok sam helidrom ima i da ima domaće i evropske licence za rad.






80 views0 comments
bottom of page