top of page

Kako vremenske neprilike mogu uticati na vaš let?

Zabrana točenja goriva na aerodromima zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kao i gubljenje aerodromskih slotova kao posledica toga, može imati uticaj na saobraćaj avio-kompanije.


Foto: Ilustracija

Ali, to nije sve. Grmljavina u rejonu aerodroma utiče i na – prtljag putnika!


Evo kako to izgleda na primeru:

Prilikom putovanja, na primer od Malte do Niša, predaćete vaš prtljag na sunčanoj Malti. Dan je sunčan i miran, savršen za letenje. Međutim, blizu Niša primetite kroz prozor da vremenske prilike nisu pogodne i grmljavina postaje vidljiva. Kada sletite na aerodrom u Nišu, dobijete informaciju da vaš prtljag nije ni krenuo sa Malte.


Zašto se to desilo i kako je to povezano sa grmljavinom?


Meteorološke službe na aerodromu u Nišu dostavile su informaciju o osmatranim grmljavinskim oblacima nadležnim službama aerodroma, koja o tome obaveštava službe za punjenje vazduhoplovnim gorivom i izriče zabranu punjenja.


Napominjemo da, po propisima, zabrana punjenja gorivom se izriče ako su u zoni aerodroma osmatrani grmljavinski oblaci i to u krugu poluprečnika do 8km od referentne tačke aerodroma. Ako su osmatrani grmljavinski oblaci u okolini aerodroma, i to u pojasu širine poluprečnika od 8 km do 16km od referentne tačke aerodroma, punjenje goriva se vrši uz pojačane mere opreznosti (smanjenje i brzinu).


Ova zabrana se objavljuje svim zainteresovanim vazduhoplovnim subjektima, pa je i avio kompanija kojom letite informisana o nemogućnosti punjenja gorivom na aerodromu u Nišu.

Da bi avion imao goriva za povratak na Maltu, to gorivo je moralo biti napunjeno na aerodromu polaska. A s obzirom da je to dodatni teret za avion, lako se može desiti da se aviokompanija odluči da – ostavi prtljag na Malti i dostavi ga nekog narednog dana.


Na koji način grmljavina može da napravi problem


Varnica dovoljnog intenziteta mogla bi da izazove paljenje isparenja goriva.

Ova varnica može da se proizvede pražnjenjem elektrostatičke energije stvorene ili pomeranjem goriva u rezervoarima vazduhoplova u toku procesa natakanja goriva ali i njenom akumulacijom na površini vazduhoplova ili vozila. Zbog toga je uzemljenje obavezno tokom ove aktivnosti, čak i kad su vremenske prilike pogodne.


Takođe, još jedan važan uslov je da osoblje koje pruža uslugu snabdevanja vazduhoplovnim gorivom i mazivom mora da poseduje potvrdu o obučenosti sa važećim ovlašćenjem operatera snabdevanja vazduhoplovnim gorivom.


Šta tu može da učini aviokompanija


Nadležne službe aviokompanije preduzeće sve što je u njihovoj moći da se očuva redovnost saobraćaja, u skladu sa planiranim redom letenja.

Naravno, u slučaju da prtljag nije krenuo sa vama o tome ćete biti informisani i pre nego sletite.

Druga varijanta je da aviokompanija ponudi određenom broju putnika da odustane od leta kako bi avion ne bi prekoračio određenu težinu. Ova mogućnost je manje verovatna jer pravi dodatne troškove aviokompaniji ali je realna.


Šta u ovoj situaciji može putnik?


Težina aviona u kombinaciji sa kraćom dužinom piste i lošim vremenskim uslovima može značiti da je avion pretežak za poletanje. Pošto je bezbednost vazdušnog saobraćaja prioritet, nijedan pilot neće ni pokušavati da pod ovim uslovima pokuša poletanje.

Ono što jedino putnicima preostaje u ovoj situaciji je da prate instrukcije aviokompanije i odaberu mogućnost koja im najviše odgovara.



Izvor: avioportal

bottom of page