top of page

Italija prekinula avio-saobraćaj sa Srbijom, Švedska zabranila ulazak našim državljanima

Članice EU ponovo pooštravaju ograničenje ulaska na svoju teritoriju pa je tako Srbija stavljena na takozvanu crnu listu što je prouzrokovalo i prekid avio saobraćaja iz Srbije za Italiju, dok je Švedska od sutra zabranila ulazak našim državljanima na svojoj teritoriji


Foto: Ilustracija

Vlade Italije i Švedske se ovom odlukom uskladila sa preporukom Saveta EU, kojom su Srbija i Crna Gora uklonjene sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora. Odlukom vlade Italije privremeno će biti prekinut vazdušni saobraćaj izmadju Srbije i Italije do 31. jula 2020, dok je zabranjen ulazak srpskim državljanima u Kraljevini Švedskoj do 1.avugsta.


Od najnovije zabrane ulaska u ove dve zemlje izuzete su osobe koje imaju boravišnu dozvolu ili studiraju u Italiji odnosno Švedskoj. Lista zemalja u okviru preporuke Saveta EU se ažurira na 15 dana, pa bi novu preporuku trebalo ocekivati 1. avgusta.


Foto: Air Serbia

Srpksa nacionalna avio-kompanija Air Serbia je nakon odluke italijanskih vlasti suspendovala sve letove do Italije do 31. jula, za sada nema podataka da li će Air Serbia i Wizz air učniti isto i sa letovima do Švedske.


Podsetimo, kompanija Ryanair ranije je promenila datum početka obnove saobraćaja na liniji Niš-Bergamo do kraja oktobra, dok je prvi let ove kompanije za Berlin i Maltu najavljen za 2. odnosno 3.avgust.


Sužava se krug evropskih zemalja u koje možemo da putujemo


Sve veći broj država Evrope odlučuje se da spusti rampe za državljane Srbije, a za sada to su unčnile Slovenija, Nemačka, Austrija, Finska, Belgija, Danska, Švedska, Italija, Mađarska, Bugarska, Grčka, Kipar, Linhenštajn, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, Holadnija, Češka, Švajcarska, Švedska, Španija. Ova lista proširuje se iz dana u dan, pa pre samog putovanja ili kupovanja avio kartata, obavezno pogledajte listu svih zemalja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova ovde.


Foto: flynaissus.com194 views0 comments

Comentarios


bottom of page