top of page

IATA: Vazduhoplovna industrija paralizovana zbog krize izazvane virusom Covid-19

Uprkos poboljšanjima u potražnji putnika u julu, Međunarodno udruženje vazdušnog transporta (IATA) i dalje je veoma pesimistična u pogledu trenutne situacije u vazduhoplovstvu


Foto: Ilustracija

Tako je prema njihovim podacima u julu 2020. godine, potražnja putnika, merena u prihodima putničkih kilometara (RPK), bila oko 79,8% niža u odnosu na jul 2019. godine, saopštilo je ovo udruženje. Iako je došlo do poboljšanja u odnosu na početka godine od 86,6%, iz IATA-e tvrde da su glavni pokretači poboljšanja saobraćaja bila uglavnom domaća tržišta, jer su međunarodna putovanja, osim putovanja unutar Evrope, stagnirala tokom juna i jula 2020.

Kapacitet, meren u Dostupnim kilometrima sedišta (ASK), opao je za 70,1% u odnosu na isti mesec 2019. godine, dok Faktori popunjenosti bili su rekordno mali i iznosili su svega 59,7%.


Finansijski, 2020. godina će proći kao najgora godina u istoriji vazduhoplovstva

Alekandre de Juniak, Foto: IATA

„Sa podatkom da u osnovi četiri od pet putnika ostaje kod kuće, industrija ostaje uglavnom paralizovana“, kaze generalni direktor IATA-e i izvršni direktor Alekandre de Juniak.


„Vlade koje ponovo otvaraju, a zatim zatvaraju granice ili uklanjaju, a zatim ponovo nameću karantine, ne daju mnogim potrošačima samopouzdanje da prave planove putovanja, niti avio-kompanije da obnavljaju redovni avio saobraćaj.“


U junu 2020. IATA je iznela mračno predviđanje - industrija bi u narednom periodu mogla da izgubi preko 84 milijarde dolara, jer bi prihodi pali na 419 milijardi dolara sa 838 milijardi ostvarenih u 2019. godini.


“ Finansijski, 2020. godina će proći kao najgora godina u istoriji vazduhoplovstva“, rekao je tada de Juniak.


36 views0 comments

Comments


bottom of page