top of page

Hurgada - neodovljive rajske plaže egipatske obale

Hurgada, najstarije i najpoznatije letovalište u Egiptu idealna je destinacija za sve koji vole da uživaju na rajskim plažama, u sunčanju i u najrazličitijim aktivnostima na vodi.


Hurgada

Smeštena na netaknutoj obali Crvenog mora, Hurgada je poznata kao „Biser egipatske obale“, a sa preko 350 sunčanih dana u godini jedan je od najsunčanijih gradova sveta i mnogim turistima iz Evrope omiljena destinacija za beg od hladnoće tokom zimskih meseci.


Bele peščane plaže, šarenolik podvodni svet Crvenog mora i nestvarni koralni grebeni su ono po čemu je Hurgada najpoznatija među turistima. Istraživanje najneobičnijih ribljih vrsta, ali i olupina davno potonulih brodova, krstarenje do obližnjih koralnih ostrva, najraznovrsnije vodene aktivnosti, ronjenje i snorkeling, vožnja podmornicom i brodovima sa providnim dnom – za sve ove aktivnosti Hurgada je idealno odredište. A na kopnu, nekada malo ribarsko selo danas se razvilo u moderan resort koji obezbeđuje vrhunske uslove za boravak turista.


Poznata kao „Biser egipatske obale“, a sa preko 350 sunčanih dana u godini jedan je od najsunčanijih gradova sveta

Iako su glavne atrakcije Hurgade nesumnjivo vezane za plažu i kristalno čisto Crveno more, ovo egipatsko letovalište svojim posetiocima nudi brojne sadržaje i na kopnu, od obilaska pustinje i obližnjih beduinskih sela, pa do izleta u Luksor, Kairo i Gizu. Šta sve možete videti i uraditi u Hurgadi? Lista je podugačka, ali mi smo izdvojili neke od najboljih aktivnosti i najvećih atrakcija koje će se svideti svakom turisti koji za letovanje u Egiptu odabere Hurgadu.




Šta nikako ne propustiti?





Plaže Hurgade


Najbolje peščane plaže Hurgade su rezervisane za hotelske komplekse koji se prostiru duž obale, kako na severu tako i na jugu grada. Čak i ako ne boravite u jednom od hotela, gotovo svi resorti omogućavaju pristup dnevnim gostima. Najbolje plaže nalaze se južno od glavnog dela grada, koji se naziva Sigala.






Giftun ostrva


Giftun ostrva su jedan od najpopularnijih izleta iz Hurgade, sa prelepim belim peščanim plažama na kojima možete uživati u suncu, kao i obiljem mogućnosti za snorkeling. Za one koji nisu strastveni ronioci, pristupačni koralni grebeni u okolini ostrva pružaju izvrsnu priliku da doživite lepotu Crvenog mora. Oni koji nisu zainteresovani za aktivnosti pod vodom mogu jednostavno pronaći zaklon pod palmom na plaži, opustiti se i uživati u suncu.






Bazar El Dahar


U starom delu Hurgade nalazi se El Dahar Bazaar, autentični bazar sa pravim egipatskim šarmom.

Ova stara oblast je ispunjena uskim ulicama, starim zgradama i šarenim prodavnicama. Bazar oživljava svakog dana od oko podneva do kasnog večernjeg perioda. Ovde možete pronaći sve, od tepiha i odeće do začina i nargila. Obavezno se cenkajte oko cene. Nije neobično da se cena smanji na polovinu početne cene. Autentična atmosfera na bazaru definitivno ga čini jednom od najboljih aktivnosti u Hurgadi.






Hurgada Marina


Hurgada Marina je vrlo moderno i elegantno dodatak centralnom delu Sigale. Otkako je otvorena, postala je jedno od glavnih mesta za izlaske u gradu i oživljava nakon zalaska sunca. Dođite ovde za zalazak sunca i šetajte uz Crveno more ili opustite se uz čaj i šišu (vodenu lulu) u jednom od kafića, uživajući u poslednjim zracima večernje svetlosti. Nakon toga, ostanite da večerate u jednom od restorana koji ovde nude različite kuhinje, od klasičnih egipatskih jela do internacionalnih specijaliteta. Večera sa pogledom na mirno ljuljanje jahti i Crveno more koje se pruža do horizonta je neponovljivo iskustvo.






El Gouna


El Gouna je turističko mesto koje je izgrađeno sa posebnom namenom, udaljeno samo 27 kilometara severno od centra Hurgade, tako da se lako može posetiti u okviru jednodnevnog izleta iz grada. Poznat je po svojim vodenim sportovima, posebno kajtsurfingom i vekbordingom, kao i operaterima koji pružaju usluge ronjenja i jedrenja. Specijalizovani centri za kajtsurfing nude časove kajtsurfinga, višednevne kurseve i iznajmljivanje opreme na plaži Mangrovi.

Na južnom kraju turističkog mesta nalazi se Sliders Cable Park, jedan od najvećih kablovskih parkova na svetu i važan dodatak svakoj listi vekbordera koji se nalazi u Hurgadi i okolini.





Jahanje kamila u pustinji


Sa toliko dešavanja u vodi, neki putnici zaboravljaju da na kopnu postoji cela pustinja koju treba istražiti. Među najpopularnijim aktivnostima na kopnu u Hurgadi je svakako jahanje kamila u pustinji. Duže ture obično vode do jednog od beduinskih naselja nedaleko od grada i pružaju priliku da vidite pejzaž pustinje, s krupnim planinama uz obalu Crvenog mora, s visoke sedle.

Sve ture su vođene od strane beduinskih vodiča kamila, tako da se ne morate brinuti o nemirnim kamilama koje naglo počinju trk, već jednostavno sedite i uživate u pogledima.






Ronjenje u kristalnoj vodi Crvenog mora


Hurghada je poznata kaoprestonica ronjenja s maskom i ronjenja s bocama, zbog kristalno čistih plavih voda Crvenog mora i bogatog morskog života, uključujući prelepe koralne grebene. Neki od najboljih mesta za ronjenje s maskom u blizini Hurghade su ostrvo Utopija, gde možete videti veliki broj koralnih grebena, plaža Makadi poznata po prozirnim, čistim vodama i nacionalni park Giftun ostrva, koji obiluje tirkiznim plavim vodama i neverovatnim morskim životom, uključujući delfine.

Razmislite o vođenoj turi za ronjenje s maskom koja će vam pružiti sve potrebne alate i opremu za uživanje u najboljim mestima za ronjenje, kao i savete i mere opreza za bezbednost. Ukrcajte se na brod, uživajte u pogledu na plaže sa resortima dok napuštate Hurghadu i dobijte obuku o instrukcijama za ronjenje s maskom.






Akvarijum Hurgade


Ako ste bili na ronjenju ili snorklanju i želite identifikovati ono što ste videli, Hurghada Akvarijum u severnom delu centralnog grada (poznatom kao Ad-Dahar) može vam pomoći. Danas, akvarijum pokazuje znakove starenja i mogao bi biti osvežen, ali i dalje ima najbolji prikaz morskog života Crvenog mora u području Hurgade. Za osobe koje ne znaju plivati, ovo je takođe dobra prilika da upoznaju različite vrste riba izobilja Crvenog mora iz blizine, mada biste da biste ih videli u prirodnom staništu, bolje bi bilo da kupite kartu za podmornicu Sindbad.





Mini Egipat


U neposrednoj blizni Hurgade nalazi se Mini Egipat i predstavlja muzej na otvorenom sa minijaturnim modelima najpoznatijih zgrada i spomenika u Egiptu. Ovde možete upoznati uzbudljivu istoriju i arhitekturu Egipta bez potrebe da putujete širom zemlje. Posetom Mini Egiptu možete videti minijaturne modele mnogih ikoničnih zgrada. Na primer, možete videti piramide u Gizi, veliki hramski kompleks u Luksoru i još mnogo toga.






Egipatske piramide


Jedno od sedam svetskih čuda, egipatske piramide, mogu se otkriti čak i ako ste smešteni u Hurgadi. Izlet do glavnog grada Egipta - Kaira autobusom traje oko 7 sati - ali je vredno posete. Piramida u Gizi, izgrađena pre oko 4.500 godina, jedina je preostala od sedam svetskih čuda. Faraoni su verovali da postaju bogovi u zagrobnom životu, zbog čega su njihovi grobovi ispunjeni blagom.

Najveća piramida pripada faraonu Khufu i visoka je 146 metara, sastoji se od 2.3 miliona kamena blokova, a unutar njih se nalaze grobnice mumija.

Pre dolaska do piramide, neizostavna stanica je Nacionalni muzej Egipta na trgu Tahrir. Ovde se nalazi impresivna kolekcija drevnih egipatskih artefakata, uključujući blago Tutankamona. Muzej ima 107 dvorana ispunjenih istorijskim predmetima, uključujući Tutankamonovu masku smrti od 14kg čistog zlata.





Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turističke organizacije Egipta

bottom of page