top of page

Hronika: Velika zaplena dragocenosti i nakita na niškom aerodromu

U zajedničkoj akciji carinika i policije, 6. avgusta, na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, sprečen je pokušaj krijumčarenja vrednih neprijavljenih dragocenosti.


Foto: Arhiva

Incident se dogodio tokom rutinske kontrole putnika koji su čekali let ka Bazelu, Švajcarska. Uhapšena je 61-godišnja putnica čije je ime trenutno nedostupno javnosti.


Kako je saopšteno, putnica je prvobitno tvrdila da nema ništa za prijaviti osim ličnih stvari. Međutim, detaljnom inspekcijom njenog ličnog prtljaga, otkriveno je znatno više od toga. U prtljagu su pronađeni brojni predmeti od neprocenjive vrednosti, uključujući i poznati ručni časovnik marke "Rolex" model "Oyster Perpetual Datejus".


Najveće iznenađenje je usledilo kada su carinici odlučili izvršiti temeljan lični pretres putnice. U toku pretresa otkriveno je da je ona na inventivan način pokušala sakriti deo dragocenosti na svom telu. Dragocenosti su bile pričvršćene za njeno telo, koristeći papirne maramice, ženske najlon čarape i maramu. Pored toga, deo zlatnog nakita je bio umetnut i ispod marame koja je bila postavljena na njenom glavi.


Foto: MUP Srbije

Ukupno je pronađeno i oduzeto 21 zlatni prsten, 10 dukata sa okvirom i priveskom za kopčanje, par zlatnih minđuša, dve zlatne narukvice sa ugrađenim poludragim kamenjem, kao i pomenuti ručni časovnik marke "Rolex". Procenjuje se da je vrednost ovih dragocenosti skoro dostigla cifru od 2 miliona dinara.


Putnica je trenutno pod istragom i suočava se sa ozbiljnim optužbama. Sudbina dragocenosti biće određena nakon završetka prekršajnog postupka koji će se voditi pred nadležnim sudom. Carinske vlasti izražavaju zabrinutost zbog čestih slučajeva neprijavljivanja dragocenosti, upozoravajući putnike da se pridržavaju propisa i prijave vredne predmete prilikom prelaska granice.


Ovakvi postupci, kako ističu, mogu rezultirati privremenim ili trajnim oduzimanjem dragocenosti, što može ozbiljno kompromitovati putnicima njihovu budućnost i slobodu putovanja.

bottom of page