top of page

Grad Niš će od jula morati da plaća 6.313 evra dnevno državi za aerodrom koji mu je oduzet

Updated: May 30, 2020

Za dva meseca tačnije od srede 29. jula 2020. godine, Grad Niš će početi sa isplatom dnevne kamate od čak 6.313 evra dnevno Ministarstvu odbrane zbog dugovanja za zemljište aerodroma koji je pre dve godine preuzela država


Foto: Aerodrom Niš

Umesto da ulaže u aerodrom koji je preotela još pre skoro dve godine, država će od 29.jula početi sa naplatom dnevne kamate niškom aerodromu u iznosu od neverovatnih 6.313.evra dnevno na ima dugovanja aerodroma Ministarstvu odbrane za zemljište aerodroma.


Kako se navodi u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju reč je o zemljištu koje su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja oduzeli Nišu pre dve godine zajedno sa niškim aerodromom.


„Iako su aerodrom oduzeli gradu Nišu u izuzetnoj žurbi tokom 2018, dve godine kasnije dva ministarstva i Grad Niš nisu preduzeli ništa da se reguliše pitanje dugovanja. Zbog toga će građani Niša počev od avgusta plaćati samo za kamatu (bez otplate glavnice duga) skoro 200.000 evra mesečno Ministarstvu odbrane. Još jednom podsećamo, to je isplata duga za zemljište koje su odbornici Grada Niša besplatno poklonili Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja, prateći uputstva iz Zaključka Vlade Srbije (29. mart 2018. godine)“, ističu oni u saopštenju.


Reč je o iznosu koji na je na godišnjem nivou jednak izdvajanju grada Niša za razvoj turizma i zaštitu životne sredine zajedno, i skoro četiri puta veći od godišnjeg izdvajanja grada za poljoprivredu i ruralni razvoj.

​Dve godine nakon oduzimanja niškog aerodroma, nije se, istakli su, uradilo ništa od onoga što je obećano i što je bilo opravdanje za ovaj čin rušenja sistema lokalne samouprave u Srbiji.


Kako se navodi, jedno od glavnih opravdanja lokalnih vlasti u Nišu bilo je da će poklanjanjem aerodroma Grad Niš da reši ogroman dug koji je nastao prema Republici (5. 2. 2019. poslednja u nizu izjava Gradonačelnika Bulatovića da će dug biti oprošten do kraja 2019. godine), da bi Ministarstvo građevinarstva 28. februara iste godine potvrdilo da se dug neće oprostiti.


Republika nije investirala niti jedan dinar u kapitalne investicije na aerodromu, kaže se u saopštenju i dodaje da obećanje da će zgrada aerodroma biti značajno proširena i da „putnici neće pretrčavati pistu kao do sada“ (Zoran Perišić – šef odborničke grupe SNS, april/maj 2018, TV Belle Amie) pretvorilo se samo u najavu izrade projektne dokumentacije za zgradu aerodroma „tokom 2020. godine“, bez preciziranja kada bi se radovi mogli zaista i desiti.


Umesto zgrade terminala aerodroma i investicije SMATSA u kontrolni toranj, kojih ima samo u najavama političara, kupovina vozila za odleđivanje je prikazivana kao dokaz investiranja Vlade.


Tvrdnja da aerodrom Niš nije žrtva koncesije Aerodroma Nikola Tesla i da će objavljivanje koncesionog ugovora to i potvrditi (izjava Zorane Mihajlović 14. 4. 2018. godine) nije potkrepljena jer se koncesioni ugovor i dalje krije od javnosti dve godine kasnije, istakli su oni, prenosi Danas

5,268 views0 comments

Comments


bottom of page