top of page

Geteborg - mali švedski dragulj na zapadnoj obali

Updated: Aug 15, 2019

Geteborg je drugi po veličini grad u Švedskoj koji se nalazi na zapadnoj obali. Osnovan je 1621. od strane Gustava Adolf a II i od tada je prošao mnoge inovacije od industrijskog grada do kreativnog centra.


Pogled na Geteborg noću

Geteborg (šved. Göteborg) drugi je po veličini i značaju grad Švedske i središte njenog jugozapadnog dela. Grad ima veliki značaj i izvan granica zemlje, pa se smatra petim po značaju gradom u Nordijskim zemljama. Geteborg je istovremeno i jedna od opština u okviru okruga Vestra Jetaland. Danas grad ima oko 550 hiljada stanovnika, a šire gradsko okruženje ima blizu milion, to je kosmopolitski grad i kulturno, privredno i upravno središte severne Evrope.


Naziv grada vodi poreklo od starogermanskog plemena Gota. Od njih je prvo nastao naziv oblasti oko grada, Gotske i reke na kojoj se grad nalazi.

Most Alvsborg

Poslednjih godina Geteborg i zapadna obala postali su veoma popularna destinacija za ljubutelje dobre hrane. Svetski poznati plodovi mora, nagrađivani restorani i veličanstvena obala privlače sve veći broj turista. Upravo najveći broj turista dolazi sa aerodroma Geteborg Landveter, koji se nalazi oko 20 km istočno od centra grada. Ime je dobio po obližnjem mestu Landveter.






Šta nikako ne propustiti?






Liseberg zabavni park


Ovaj zabavni park prava je atrakcija Geteborga i omiljeno mesto za porodicu. Uzbudljive vožnje na rolerikosterima, koncerti i prelepa božićna pijaca čine ovu mesto veoma popularnim mestom za domaće i strane turiste. Oko 40 različitih atrakcija kao što je Atmos Fear, drveni brdski bicikl Brider ili Lisebergov točak koji pruža predivan pogled na grad, dok je Helik helikopter još jedan od favorita. Ovde možete pronaći dobru hranu, muziku, igru i stotine hiljada cvetova tokom letnjih meseci.





Slottsskogen


Slottsskogen je mesto za odmor, rekreaciju i aktivnosti na otvorenom. Kombinacija planiranih parkova i prirodnih šuma stvara fantastično okruženje za sve, od trčanja do udobnih izleta. U blizini parka nalaze se kafići, igrališta i još mnogo toga.Veći deo parka je prepušten prirodnom parku s autohtonim stablima poput lipa, bukve, javora i raznih vrsta hrasta. Veličanstvena srpska omorika je jedna nekoliko primera egzotičnijih biljaka koje su izložene u ovom parku. Azaleje nisu autohtone, već su postale poznate u Slottskogenu. Zoološki vrt i jahanje ponija otvoreni su od aprila do septembra. Zoološki vrt je otvoren tokom cele godine i ulaz je besplatan. Slottsskogen je domaćin raznih događaja, velikih i malih, tokom cele godine. Jedan od glavnih je muzički festival Way out west. 





Južni arhipelag


Ne morate putovati daleko od grada da biste pronašli šarmantna sela, zapanjujuće krajolike i netaknute plaže. Seal safari, jedrenje, ribolov na jastoga i izleti brodom samo su neke od aktivnosti koje će oduševiti turiste koji posete Geteborg. Redovne veze trajetkom vode do većine mesta koje želite da posetite. Najstarije selo, Bin (šved: Byn), koji doslovno znači selo, datira iz 1752. Postoji i pošta, kafići, trgovine, pansion i restoran, kao i mnoštvo mesta za ribolov i plivanje.





Botanički bašta


Ako želite da uživate u prirodi u vreme obilaska gradskih znamenitosti, ovaj mirni vrt od 432 hektara je divno mesto za opuštanje. Deo rezervata prirode i arboretuma, s pešačkim stazama kroz stabla i delom obrađenih vrtova, je mirna oaza i jedan je od najvećih evropskih botaničkih vrtova i dom za oko 16.000 različitih biljnih vrsta, uključujući i neke vrlo retke primerke. Izdvajamo uključuje japansku Glade, šarenu dolinu Rododendron i vrt u kojem možete da uživate sa umirujućim zvucima vodopada. U staklenicima cvetaju orhideje i druge vrste egzotičnih biljaka, čak možete videti i retko stablo sa uskrsnog ostrva koji je izumrlo u divljini. Park je posebno lep u proleće i leti.





Muzej umetnosti


Muzej umetnosti u Geteborgu je dom zbirke dela koja se smatra jednim od najlepših u Severnoj Evropi. Zbirka obuhvata dela iz 15. veka do savremenih dela, s posebnim naglaskom na nordijsku umetnost. Umetnička dela koji se ovde nalaze uključuju Karl Larson, Edvard Munc, Anders Zorn, Picasso, Čagal, Monet, Rembrandt i mnogi drugi. Muzej takodje ima privremenu izložbu, kao i porodične aktivnosti, predavanja, radionice, organitovane ture, trgovinu i kafić. Izložbe fotografije na Haselblad centru u muzeju takodje vredi videti. Naglasak je godišnja izložba Haselbladova pobednika.






Haga Nygata


U zapadnom delu grada, nalazi se Haga je jedno od najstarijih četvrti u Goteborgu i datira od iz sredine 17. veka. Prošetajte šarmantnim ulicama Hage Nigate koja je okružena lepo očuvanim drvenim kućama i ugostiteljskim objektima. Preporučujemo vam da posetite nekih od kafića, spa centar ili restoran sa plodovima mora iz ovog kraja. Ne propustite Brautigam-a, proizvođače čokolade sa tradicijom dužom od 140 godina.






Trädgårdsföreningen


U srcu grada Garden Society of Gothenburg (šved:Trädgårdsföreningen) jedan je od najlepših evropskih parka iz 19. veka. Ovde možete prošetati valovitim travnjakom, uživati u egzotičnim biljkama i istorijskim građevinama. Šumoviti vrtovi i veličanstvena zbirka ruža predstavljaju pravi raj za oči, dok se u središtu parka nalazi palata Palm House inspiririsana slavnom kristalnom palatom u Londonu i popularna je atrakcija od 1878. Za decu tu je fantastično igralište s ljuljačkama, toboganima i tajnim stazama za istraživanje. Ovde možete pronaći i restorane i kafiće, a koncerti i nastupi održavaju se tokom cele godine.






Universeum


U središtu Geteborga, nalazi se Universeum, jedan od najvećih naučnih centara u ovom delu Evrope. Akvarijum koji se u njemu nalazi je jedan od najvećih u Europi. Istražite unutarnju prašumu, ili safari i uživajte u blizini guštera, ptica, insekata i nekoliko vrsta majmuna. Takodje ovde možete videti mnoštvo jegulja i sabljastu ribu. Ostale zabavne stvari uključuju poseta izložbnog prostora i laboratorija, gde se deca mogu isprobati u različitim profesijama.





Tvrdjava Skansen Kronan


Kratka šetnja od istorijskog grada Haga, strmim stazama, nalazi se tvrđava Skansen Kronan nudi uvid u švedsku istoriju, kao i prelepe poglede na grad. Izgrađena 1697. godine, ova tvrdjava je izgradjena kako bi odbranila grad od danskih napada s juga. Međutim, Geteborg nikada nije bio napadnut na ovaj način, a topovi koji se u njemu nalaze vekovima su ostali besposleni. Zgrada je služila kao zatvor, kao privatna rezidencija tokom 19. veka, i kao vojni muzej u 20. veku. Danas, prostor obuhvata restoran i konferencijski centar. U staroj vojarni pokraj tornja nalazi se letni kafić koji poslužuje domaće kolače, torte i sladoled.





Tvrdjava Alvsborg


Tvrdjava Alvsborg (šved: Älvsborg), jedna je od najbolje sačuvanih utvrdjenja u Švedskoj. Poznata po tome što je držala dance u zarobljeništvu tokom rata 1717-1919, tvrđava je više puta napadnuta, ali nikada nije okupirana. Danas je to jedan od najpopularnijih izleta brodom u Geteborgu. Putovanje uključuje dramatičnu istorijsku turističku vožnju, koja je u isto vreme informativna i zabavna. Izlet brodom traje oko 30 minuta. Na ostrvu se nalazi kafić i mala zanatska radionica. Krstarenje obuhvata audio vodič na švedskom i engleskom jeziku.





Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Geteborga, dva puta nedeljno, ponedeljkom i sredom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Ljubljane

1,263 views0 comments
bottom of page