top of page

EU od danas priznaje zeleni sertifikat iz Srbije - šta ovo zapravo znači?

Odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU ne znači da će srpski državljani koji ga poseduju automatski moći da uđu u sve zemlje Unije


Foto: Ilustracija

Odluka o priznavanju Covid sertifikata iz Srbije koja u utorak stupa na snagu, ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju, a koje ne.


Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa, a koje su mnogi u Srbiji primili, pošto Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila njihovu upotrebu.

Suština je da digitalni kovid sertifikat nije putni dokument i da državljani Srbije koji ga poseduju ne ostvaruju automatski pravo ulaska u EU, navodi EU info mreža.

Nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da provere da li ispunjavaju konkretne uslove propisane od države članice EU u koju žele da uđu.


Svaki kovid sertifikat, uz informaciju o primljenim vakcinama, sadrži i podatke o preležanoj bolesti Covid-19 i o PCR ili antigenskom testu.


Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti. Pregled ograničenja po državama dostupan je na sajtu https://reopen.europa.eu/en.


Ključna promena posle odluke Evropske komisije odnosi se na očitavanje QR kodova u kafićima, restoranima, muzejima i drugim ustanovama u članicama EU.


Građani Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom i do sada su mogli da ulaze u države EU, ali u kafićima, restoranima i muzejima nije bilo moguće očitavanje QR kodova koje su posedovali.

Povezivanje Srbije sa sistemom digitalnih kovid sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.Izvor: Beta

158 views0 comments

Comments


bottom of page