top of page

ETIAS - Sistem putovanja za posetioce EU odlažen za 2024.godinu

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije poznat kao ETIAS ponovo je odložen ovog puta do 2024. godine, navedeno je na sajtu Komisije EU za migracije i unutrašnje poslove, dok se razlozi ovakve odluke ne navode


Foto: Fly Naissus

Evropska unija ponovno je odložila pokretanje jedinstvenog sistema za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) i to za sledeću godinu, ne navodeći tačan datum i mesec.


Kako je navedeno, ponovno odlaganje se desilo bez ikakvog upozorenja EU-a, jednostavnom promenom datuma na veb stranici Komisije EU za migracije i unutrašnje poslove na 2024. umesto novembra ove godine kako je bilo najavljeno.


ETIAS je, inače, trebalo da bude potpuno funkcionalan u novembru ove godine, a tačni razlozi za odlaganje zasad nisu poznati.

Prema rečima Anite Hiper, portparolke Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbednost, dok tačan datum primene ETIAS-a još nije poznat, on će biti saopšten čim ta informacija bude bila dostupna.

"Trenutni očekivani datum da ETIAS bude operativan u potpunosti je 2024. Ulazak ETIAS u rad može da se desi tek pet do šest meseci nakon puštanja u rad EES", napomenula je ona.

Ni datum kada će EES postati operativan nije poznat, iako u EU navode da bi to trebalo da se desi do kraja 2023. godine.


117 views0 comments
bottom of page