top of page

Država odobrila subvencije Air Serbiji za 2022. godinu

Vlada Srbije usvojila je nacrt državnog budžeta za 2022. kojim su predviđene subvencije i za nacionalnu avio kompaniju Air Serbia


Ilustracija: Flynaissus

Iako tačan iznos sredstava nije preciziran, nacionalni prevoznik je jedna od preko šezdeset kompanija „od posebnog značaja” koje će između sebe podeliti nešto više od 170 miliona evra subvencija.


Nacionalna avio kompanija Air Serbia je od 2017. imala 20,8 miliona evra "od premija, subvencija, grantova i donacija" svake godine, izuzev 2020. godine pogođene Kovidom, kada je Vada dokapitalizovala avioprevoznika u iznosu od 100 miliona evra.


Izuzev prošle godine, ukupna vrednost subvencija je značajno smanjena sa 41,8 miliona evra u 2016. i u skladu je sa sporazumom o transakcijama između Vlade Srbije i manjinskog akcionara ove kompanije - Etihad Airwaysom.


Vlada Srbije tvrdi da se ovogodišnja sredstva koriste za otplatu starog duga kompanije Jat Airways, međutim tačnost ovih potraživanja je sporna. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je ranije napomenula da će isplate trajati do 2023. godine kako bi se otplatio istorijski dug Jata.


Air Serbia je prošle godine otplatila 57,6 miliona dolara zajam Etihad Airways Partners koji je uzela 2015. godine, nakon čega je usledila otplata još 63 miliona dolara ove godine za drugi zajam iz namenskog fonda. Avio-kompanija tvrdi da su krediti otplaćivani nezavisno „zahvaljujući odgovornom vođenju poslovanja pre pandemije koronavirusa, kao i opsežnim merama štednje na svim nivoima tokom najveće krize u istoriji civilnog vazduhoplovstva, koja je posledica pandemije”.


Srpski prevoznik je 2020. godine zabeležio gubitak od 77 miliona evra, nakon šest uzastopnih godina profita.

Od početka pandemije, avio-kompanija je preduzela niz mera za smanjenje troškova, uključujući racionalizaciju svoje flote i ponovno pregovaranje o uslovima zakupa aviona, kao i smanjenje aerodromskih taksi i taksi na odabranim destinacijama. Prevoznik je takođe pokrenuo svoj program „Deliver“, koji ima za cilj smanjenje nepotrebnih troškova i nebitnih usluga, koji je „snažno doprineo likvidnosti kompanije“. Avio-kompanija je ponovo pregovarala o pristupačnijim cenama za korišćene IT usluge i koristila je suspenziju slotova u Evropi i Sjedinjenim Državama u svoju korist.

Krajem prošle godine, Air Serbia je angažovala nezavisne stručnjake kako bi procenili ekonomski uticaj koji nacionalni prevoznik ima na BDP zemlje i razvoj turizma u Srbiji.


„Rukovodstvo kompanije na kvartalnom nivou kontinuirano procenjuje objektivne gubitke izazvane pandemijom korona virusa u 2021. godini, kao i sposobnost da izmiri sve obaveze prema poveriocima i dobavljačima“, saopštili su iz Air Serbije prenosi portal Exyuaviation.



Izvor: Exyuaviation



bottom of page