top of page

Država Nišu oduzela aerodrom - dugove ostavili gradjanima Niša

Iako je 2018. godine država uzela vlasništvo nad aerodromom "Konstantin Veliki" u Nišu, dugovi grada prema Ministarstvu odbrane za ustupljeno aerodromsko zemljište još uvek su na teretu budžeta grada Niša.



Aerodrom Niš


Dug koji Grad Niš ima prema Ministarstvu odbrane za zemljište koje je dobio za proširenje kompleksa niškog aerodroma, a koji je 2018. godine preuzela država, i dalje raste. Naime, grad je bio dužan da do jula 2020. izgradi stanove od 21.000 kvadratnih metara za pripadnike Vojske Srbije. Međutim, s obzirom na kašnjenje, grad se suočava s ugovornim kaznama od 6313 EUR za svaki dan zakašnjenja, pa se ukupan dug sa kamatama sada procenjuje na impozantnih 8,1 miliona EUR - navode stručnjaci.


Iznos od 8,1 miliona evra je gotovo 62% novca koji je država do sada uložila u izgradnju novog terminala na niškom aerodromu

Prema rečima Prof. dr Dejana Blagojevića, iako je problem na prvi pogled rešen kada je 2018. godine država preuzela aerodrom, ali klauzula o kamati nije ukinuta. Sada su se građani Niša našli u jednom Bermudskom trouglu između Ministarstva odbrane, Ministarstva saobraćaja i grada Niša - navodi Prof. dr Blagojević.


Ukoliko država ne izmiri dugovanja Grada Niša prema Ministarstvu odbrane, što je njena obaveza s obzirom na preuzimanje vlasništva nad aerodromom i upravljanje zemljištem koje je Niš preuzeo za razvoj niškog aerodroma, čini se da će dosadašnje investicije države biti isplaćene iz džepova nišlija, i to na ime kamata za dugove koje je sama napravila.


Podsetimo, grad već nekoliko godina nema vlasništvo nad aerodromom, a i dalje suočava s ogromnim dugovanjima prema državi. Mnogi analitičari tvrde da je preuzimanje vlasništva nad aerodromom od strane države imalo za cilj pre svega kontrolisanje i oblikovanje politike upravljanja, umesto stvarne želje za razvojem i unapređenjem.

















bottom of page