top of page

Drugi nebeski vatrogasac Kamov Ka-32 stigao u Srbiju (Video)

U Srbiju je juče stigao jos jedan helikopter tipa Kamov Ka-32 za gašenje požara za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije


Foto: Ilustracija

Helikopter "Kamov" Ka-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima i nosice oznake YU-SVS, što u radio komunikaciji označava Sierra-Victor-Sierra, ali istovremeno predstavlja skraćenicu za Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Helikopter je u Srbiju dopremljen je iz Taškenta avionom avion Iljušin IL-76TD uzbekistanske kompanije UAT Group Airlines.


Osim Srbije, ovaj tip vatrogasnog helikoptera koristi se u mnogim drugim zemljama širom sveta, uključujući Švajcarsku, Španiju, Kanadu, Portugal, Rusiju i Tursku.

Prvi helikopter ovog tipa iposručen je Srbiji pre tačno godinu dana, u Septembru 2022

Kamov Ka-32, jedini ruski helikopter sa civilnim EASA tip sertifikatom, potiče iz porodice helikoptera razvijenih iz Ka-27. Prvi let Ka-32 izvršen je 1973. godine. Razvijene su različite verzije, uključujući spasilački Ka-32S i teretni Ka-32K. Tehnički zahtevi obuhvatali su trajanje leta od 4,5 časa, nosivost od 4 tone unutrašnjeg ili 5 tona spoljašnjeg tereta, dolet od 300 km sa 3 tone unutrašnjeg tereta, brzinu od 220-230 km/h i opremu za civilnu upotrebu. Ova prilagodljivost omogućila je Ka-32 da bude koristan u različitim ulogama.


260 views0 comments

Comments


bottom of page