top of page

Diseldorf - grad umetnosti, kulture i moderne arhitekture

Diseldorf je glavni grad nemačke pokrajine Severne Rajna-Vestfalija. Nalazi se na reci Rajni unutar veoma gusto naseljenog područja poznatog kao Rurska oblast, u kojoj živi preko 10 miliona stanovnika, dok u samom gradu živi oko 620.000


Diseldorf, pogled na grad

Dizeldorf je smešten na reci Rajni, a važi za nemačku prestonicu mode, kulture, sajmova, marketinga i moderne arhitekture. Ovaj živopisan grad, u kojem vam zasigurno neće biti dosadno, a svake godine privlači brojne turiste širom sveta.


Diseldorf se nalazi u Rurskoj oblasti, a prema statističkim podacima ima oko 620.000 stanovnika

Grad jedan je od najvećih ekonomskih, transportnih, kulturnih i političkih središta Nemačke. Središte je mnogih velikih preduzeća, kao što su E.ON i Henkel Group. Aerodrom Diseldorf je međunarodno avio-čvorište. U gradu takodje postoje dve luke, kao i brojni univerziteti, kao što su Umetnička akademija Diseldorf i Univerzitet Hajnrih Hajne.

Šta nikako ne propustiti?




Kraljevska aleja (Königsallee)

Ako se odlučite za šoping ili jednostavno želite malo da “parite” oči, nekih petaestak minuta hoda od crkve nalazi se čuvena Kraljevska aleja (Königsallee). Ovde imate priliku da uživate u kilometru čistog luksuza – počev od odeće i obuće top dizajnera, preko nakita, parfema i antikviteta.






Šetalište na Rajni

Mesto koje sa razlogom privlači na stotine hiljada turista godišnje je šetalište na reci Rajni (Rheinuferpromenade). Ono povezuje Stari Grad sa poznatom lukom u Diseldorfu (MedienHafen), i s obzirom da je prepuno kafea i barova idealno je mesto za relaksaciju.





Rheinturm

Kada se nađete na šetalištu, ono što odmah zapada za oko je telekomunikacioni toranj Rheinturm koji je visok oko dve stotine pedeset metara. Ovaj toranj nudi neverovatan pogled na čitav grad, a ko želi duže da uživa može da poseti i restoran Günnewig koji se nalazi na nekih sto sedamdeset metara visine. Cena ulaza je 7 evra.






Dvorac Benrat

Lepota, zelenilo, šareno bilje, sve to krasi dvorac Benrat. Prostire se na više od 60 hektara, od čega je oko 45 hektara označeno kao prirodni rezervat. Park je dom za više od 80 vrsta ptica i preko 300 vrsta insekata. Najstariji deo vrta datira iz 17. veka. Izlazi na reku Rajnu i otvoren je za javnost i posete, a od 1984. godine grad Dizeldorf je stavio pod svoju zaštitu dvorac i park. Dvorac je izgrađen u 18. veku pod vođstvom francuskog arhitekte. Arhitektura predstavlja primer na prelazu iz baroka i rokokoa u neoklasicizam.






Stari grad

Stari grad (Altstadt) je srce grada i izuzetno je dobro očuvan i trebalo bi ga uvrstiti na listu obaveznih atrakcija. Središnja tačka Starog grada je Marktplatz gde ćete naći impozantnu gradsku kuću (Rathaus) i veliki spomenik Johana Vilijama II, podignut 1711. godine.

Pored toga, stari grad prava je čaroliju brojne posetioce. Nacionalni i međunarodni restorani, popularni barovi i neobične pivare stvaraju privlačnu atmosferu i bezbroj dućana izuzetno privlačni za šoping.







Neue Zollhof i zgrade Gehri

Ovo je veoma istaknuta znamenitost Duiseldorf-Hafena, dela preuređene luke Diseldorfa. Kompleks zgrada koji se sastoji od tri odvojene zgrade, dizajnirao je američki arhitekta Frank O. Gehri, a dovršen 1998. godine. Tlocrti i fasade sve tri zgrade se kriju i naginju, što je razlog što se nazivaju “krivi tornjevi”. Najviša zgrada je visoka 14 spratova i visoka nešto manje od 50 m. Svaka zgrada ima različitu fasadnu oblogu - spoljašnje dve u belom malteru i crvenoj cigli; fasada od nerđajućeg čelika centralne zgrade odražava materijal i oblike dveju njenih susednih zgrada.







Muzej umetnosti

Muzej umetnosti (Museum Kunstpalast) prikazuje umetnička dela koja datiraju od 3. veka pre nove ere do današnjih dana. Dela obuhvataju likovnu umetnost, skulpture i crteže, pored više od 70.000 predmeta grafičke, fotografije i primenjene umetnosti. Izdvajamo kolekciju stakla Helmuta Hentricha i retka italijanska barokna dela. U modernoj kolekciji nalaze se Caravaggio, čiji su radovi postavili temelje moderne umetnosti, i dela Dalija, Varhola i članova Diseldorfske škole slikarstva i ekspresionizma.






Burplatz

Nazvan po dvorcu koji je stajao pored Rajne do kraja 19. veka, Burgplatz je mesto gde se lokalci sastaju sa prijateljima i odlazi na kafu ili pivo pored Rajne. Prve tri etaže ove kule su iz 1200-ih, četvrta datira iz 1500-ih, dok je peta dodata 1845. Unutar se nalazi muzej koji dokumentuje Disseldorfovo razdoblje kao luke, ekologiju Rajne i istoriju unutrašnjeg brodarstva u Nemačkoj.






Crkva Svetog Lambertusa

Ova crkva iz 14.veka sa trorednim hodnicima, sagrađena u stilu gotike Donje Rajne, osnovana je 1288. godine, od dana osnivanja grada. Njen današnji izgled rezultat je požara 1815. godine koji je uništio krov. Obnova je verovatno izvedena svežim, vlažnim drvetom, što je rezultiralo da se krov uvije. Legenda kaže da je djavo uvrnuo crkveni toranj dok je pokušavao da uništi crkvu. Novi zapadni portal iz pedesetih godina proslog veka delo je vajara Evalda Matarea.





Krstarenje Rajnom

U letnim danima predlazemo vam da se ukrcajte u brod i krstarite Rajnom, jer je ovo pravi način da upoznate Diseldorf sa reke Rajne. Postoje dve kompanije za krstarenje, Veisse Flotte i KD, koje nude jednosatna putovanja, besplatna osveženja uz audi vodič na nemačkom i engleskom jeziku.

_____________________________



Kako stići?

S obizirom da je kompanija Ryanair ukinula direktne letove do Diseldorfa, najbrzi način da dodjete do ovog grada je letom Nis-Dormund kompanije Wizz Air. Diseldofr e nalazi na manje od sat vremena od aerodroma u Dortmundu.


Letovi iz Niša do Dortmunda, odvijaju se dva puta nedeljno, podeneljkom i petkom, a karte možete kupiti na www.wizzair.com



Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Diseldorfa

796 views0 comments
bottom of page