top of page

Danica Tomić prva žena pilot u Srbiji

Danica Tomić bila je prva žena pilot u Srbiji. Bilo je to tridesetih godina prošlog veka, u doba kada je i u svetu vazduhoplovstvo važilo za mušku profesiju. Neustrašiva, ambiciozna i strpljiva, dugo je čitala knjige o avionima i letenju koje je mogla da pronađe, dok nije došlo vreme da i sama sedne u pilotsku kabinu


Danica Tomić ispred aviona Arno HD-320, 1928. godine

U vremenu kada se podrazumevalo da je mesto žene u kući, dok su muškarci ti koji žive svoje snove, Danica Dženi Tomić rešila je da dosanja svoje snove i ušla u istoriju kao prva žena pilot u našoj zemlji.

O njenom životu se ne zna mnogo, ali jedan zanimljiv detalj ostao je zabeležen. Danica je pažnju prestoničkih novinara privukla 1928. godine, na proslavi 15. godišnjice aerodroma Beograd.

U časopisu "Ilustrovani list" objavljena je njena fotografija ispred aviona i tekst: "Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića - prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 metara.


Danica Tomić je prva žena kod nas koja je pravila takozvane lupinge - okretanje aviona u vazduhu i druge akrobacije.

Bila je udata za komadanta 6. vazduhoplovnog puka, koji se kao pilot i te kako istakao za vreme Balkanskih ratova i Velikog rata. Miodrag Tomić je pripadao prvoj klasi od šest pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine. On je prvi pilot koji je izveo borbeni let u Velikom ratu na Srpskom frontu i to na početku Cerske bitke u avgustu 1914. godine, bio je prvi srpski pilot-lovac koji je odbranio neprijateljski avion i to na Francuskom frontu 1916. godine.


Mogla je da uživa u svim povlasticama koje je nosio položaj njenog supruga, ali na zemlji se osećala kao ptica u kavezu. Miris benzina i ulja bili su joj draži od toaletne vodice, a brujanje motora zvučalo je kao najlepša muzika. Znanje je krala od Miodraga, pilota sa najvećim brojem vazdušnih pobeda u Prvom svetskom ratu, a on u tome nije sputavao.


Danica Tomić

Svoje veliko pilotsko iskustvo preneo je na svoju suprugu koja je u avgustu 1933. godine položila ispit za turističkog pilota, pa je tako postala prva žena koja se vinula pod oblake, prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom. Prema zapisima komisije pred kojom je polagala, Danica je bila najbolja u svojoj klasi, avionom je upravljala sigurno i hladnokrvno, bila je prva žena koja je u vazduhu izvodila lupinge.Poslednje ateriranje Danica je izvela u 19 časova, iako je u Beogradu već bio sumrak, što je otežavalo sletanje. Tokom Drugog svetskog rata, major Tomić je, kao i većina jugoslovenskih pilota, pao u zarobljeništvo. Danici se gubi trag sve do kraja rata, kada su, pretpostavlja se, zajedno otišli u "obećanu zemlju", Ameriku ali i u zaborav.

129 views0 comments

Comments


bottom of page