top of page

Da li će Srbija kupiti avione Superdžet 100?

Rusija i Srbija su se vratile pitanju dogovora o kupovini ruskih putničkih aviona SSJ100 Superdžet 100, ranije poznat kao Suhoj Superdžet 100


Foto: Suhoj

Kako javljaju RIA Novosti, a prenosi Tanjug na sastanku vicepremijera Rusije Jurija Borisova s ministrom za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenadom Popovićem, kome je prisustvovao i ruski ministar industrije Denis Manturov, između ostalog je razgovarano o dogovoru da Srbija kupi avione "Superdžet".

Zašto bi Air Serbia kupila nepouzdani ruski Suhoj?

Podsetimo, vest da će avio-kompanija Air Serbia kupiti avione Suhoj Superdžet ili RRJ bila je to udarna vest u svim srpskim medijima za potpalu javnosti pred dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beograd 2019.godine.


Vest je lansirao da visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko, koji je novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona SSJ 100 na beogradskom aerodromu, preneo je list Danas.


Šta je to što SSJ 100 čini superiorno konkurentnim avionom u odnosu na ostale proizvođače zbog čega se Air Serbia baš sada odlučila da ga kupi od ruskog proizvođača, a ne da izabere avione Airbus A220, Embraer E-jet ili Bimbardier CRJ serije? Odgovor je ništa.


Pilotska kabina aviona Suhoj Superdžet 100

Najveći broj pokušaja UAC-a da proda Suhoj superdžet 100 na međunarodnom tržištu završio se prilično neslavno jer se avion pokazao očajno u eksploataciji. Od ukupno poručenih 385 aviona, proizvedeno je 207, a isporučeno svega 167 aviona.

Razlog slabe prodaje: SSJ 100 nije ozbiljan konkurent na globalnom tržištu aviona.


Bivši operateri ovog tipa aviona irski CityJet, Brussels Airlines i meksički InterJet izbacili su avion iz upotrebe, a kao razlog je naveden ogroman nedostatak delova i stalni mehaničkih problemi i njihovo održavanje.


Trenutno samo ruske avio kompanije koriste ovaj tip aviona pre svega Aeroflot, Gazpromavia, Yakutia Airlines, Yamal, Iraero, RedWings.


U novembru 2018. godine UAC je preneo vlasništvo Sukhoi Civil Aircrafta (SCAS) na Irkut Corporation. Taj potez je praćen (manjom) promenom imena aviona zbog nepoželjnih asocijacija na vojne avione – umesto Suhoj Superjet 100 od tada se zove Superdžet 100.



bottom of page