top of page

Cirih - Sve o aerodromu, transferima i kako doći do centra grada

Aerodrom Cirih jedan od je od najboljih aerodroma u Evropi, što dokazuje i nedavno osvojena nagrada World Travel Awards, a kroz njega je 2018. godine prošlo više od 31 miliona putnika.


Terminal aerodroma u Cirihu, Foto: Aerodrom Cirih

Aerodrom Cirih (Flughafen Zurich), takođe poznat kao aerodrom Cirih Kloten je najveći međunarodni aerodrom u Švajcarskoj i glavno čvorište kompanije Swiss International Airlines.


Aerodrom se nalazi 13 kilometara severno od centralnog dela Ciriha, u opštini Kloten po čemu je i dobio ime. Aerodrom ima 3 terminala: terminal A (izalzi A), terminal B (izlazi B i D) i terminal E (izlazi E).


Pored aerdoroma prolazi autoput A51 te se do terminala A, B, E najlakše dolazi ako izadjete na izlazu 6 i 7. Terminalna zgrade E odvojena je od aerdoromskog kompleksa, pa se do nje stiže Skymeto vozom koji saobraća izmedju terminala.
Kako stići od aerodroma do centra


Dolazak u Cirih na prvi pogled izgleda komplikovano, pogotovo kada dolazite sa aerodroma, ali smo sigurni da će to posle ovog teksta izgledati dosta jednostavnije. Treba imati u vidu da od aerodroma do centra možete stići sa nekoliko prevoznih sredstava, kao što su tramvaj, voz i transfer autobusima, pored taksija naravno, koje ne preporučujemo jer je za većinu džepova izuzetno skup (oko 70 franaka do centra grada).Tramvaj br.10 na linija Aerodrom-Centar

Tramvaj


Postoji samo jedan tramvaj koji saobraća na liniji Aerodrom-Centar, broj 10, koji za oko 45 minuta stiže do glavne stanice Hauptbahnhof.

Stanica se nalazi na poslednjem spratu, gde se takođe nalaze autobusi. Ovo je nesumnjivo najlakši način da dođete do centra Ciriha, jer je sporiji i možete iskoristiti priliku da uživate u pejzažima, vidite ulice, kuće i druge zanimljive tačke dok stižete do konačnog odredišta.

Cena karte je oko 6,80 franaka za jednu vožnju, odnosno 13,60 franka za dnevnu kartu.Železnička stanica na aerodromu Cirih

Voz


Ovo je najbrži način da dođete do centra grada. Voz od aerodroma do glavne želenicke stanice Hauptbahof traje oko 10 minuta i ako ste odseli u obližnjem hotelu ili morate otići do glavne železničke stanice to je najpogodniji prevoz. Železnička stanica se na aerodromu nalazi unutar aerodromkog terminala na donjem spratu, pored velikog informativnog centra. Vozovi između aerodroma u Cirihu i glavne stanice polaze svakih 5-10 minuta, od 5 ujutru do 00:30. Različiti regionalni i InterCity vozovi saobraćaju na ovoj relaciji, kao i S-Bahn vozovi na linijama, S2 i S16. Cena vožnji ista je kao kod tramvaja.Aerodrom Cirih rangiran je kao "Najbolji aerodrom u Evropi" u kategoriji "20-30 miliona putnika" i "Vodećim aerodromom u Evropi" u 2018. godine po 15. put zaredom.

Shuttle bus


Shuttle bus su mini busevi koji voze između aerodroma i centra grada sa kojima možete stići za 30-40 minuta. Ovi minibusevi idu najmanje jednom na sat, a cena je oko 25 franaka. Kartu možete kupiti online. Skoro svi hoteli koriste uslugu prevoza autobusom, tako da za putovanje do aerodroma treba pitate na recepciji hotela da li pružaju ovu uslugu.


NAPOMENA: Neki hoteli u blizini aerodroma nude besplatan prevoz do i od aerodroma za svoje goste.

Taksi


Aerodromski taksi je dostupan na dolazcima, izlaz 1 i 2. U zavisnosi od gužve u saobraćaju ovakav vid prevoza traje oko 15 minuta do centra grada, a cena se kreće izmedju 50 i 70 franaka u zavisnosti od destinacije. Treba napomenuti da ukoliko imate velike kofere, njihov transport može biti dodatno naplaćen.Nadamo se da će vam nakon svih ovih informacija biti jasno kako doći do centra grada sa aerodroma i svih sadržaja u kojima možete uživati. Za kraj vas podsecamo da je Cirih povezan sa tri nedljana leta iz Niša, sredom, petkom i nedeljom, a ove letove obavlja švajcarska avio kompanija Swiss.


Sajt gradksog prevoza:

https://www.stadt-zuerich.ch/vbz/en/index.html

Zvanični sajt aerodrom:

https://www.flughafen-zuerich.ch/

 

Ako ste propustili..

Pročitajte još:

https://www.flynaissus.com/post/cirih-grad-jezera-i-luksuza


895 views0 comments

Comments


bottom of page