top of page

Cene letova od 9,99€ su verovatno nestale zauvek - avio karte od prošle godine poskupele 43%

Potražnja za putovanjima je u neprekidnom rastu, a ponuda letova se ne povećavaju, što je dovelo do viših cena avionskih karata i prihoda za avio-kompanija tvrde stručnjaci


Foto: Ilustracija

Cene avionskih karata svakim danom su sve veće, pokazuju istraživanja, a avio-kompanija očekuju da tako i ostane. Avio-kompanije sve se više bore sa rastućim troškova goriva i radne snage. U međuvremenu, nedostatak radne snage i kašnjenje u isporuci aviona sprečavaju avio kompanije da povećaju broj letova, što u zadnjih nekoliko meseci dovode do toga da cene avio karata rastu iz dana u dan.


Indeks cena avionskih karata porastao je za 43 odsto u septembru u odnosu na godinu ranije, pokazuju istraživanja

Avio-kompanije su stabilizovale svoje poslovanje nakon teškog početka godine i posledica virusa Covid-19 koji je bio poremećen otkazima, kašnjenjima i izgubljenim prtljagom, medjutim to je uradjeno tako što je smanjen broj letova u ponudi, što je automatski dovelo do rasta cena, a avio kompanije kažu da će rast industrije biti ograničen u doglednoj budućnosti.


Tako stručnjaci upozoravaju, da letovi koji su programirani u martu 2023. u proseku 26% skuplji nego u ovo vreme prošle godine i 28% iznad 2019. godine.

I niskotarifne avio kompanije poput Ryanair-a zabeležile su rast cena karata za 14% u svojoj mreži kratkih linija tokom leta u pordjenju sa prošlom godinom.


"Došlo je do strukturne promene kapaciteta u Evropi u poslednje dve godine", rekao je u jednom intervjuu glavni finansijski direktor Ryanair-a Nil Sorahan. Samim tim dani kada su cene karata bile od 9,99 evra su verovatno nestale zauvek."



bottom of page