top of page

Bon - rodni grad Ludviga van Betovena i nekadašnja prestonica Zapadne Nemačke

Updated: May 30, 2023

Grad veoma duge istorije još iz vremena Rimljana, do 1990. godine glavni grad Zapadne Nemačke, Bon je danas idiličan kospopolitski grad i međunarodno poznato središte trgovine i kulture


Panorama Bona

Bon je grad smešten na reci Rajni, u saveznoj pokrajini Severna Rajna – Vestfalija. Prostire se na površini od 142, 2 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 320 000 stanovnika. Bon je do 1990 bio glavni grad Savezne Republike Nemačke, a danas je jedan od političkih i kulturnih centara u toj državi.


Na podučju Bona preovladava okeanska klima, sa svežijim letima, i blagim zimama pa je zato veoma interesantan posetiocima

Bon ima veoma dugu istoriju. Nastao je još u vreme Rimljana, a značaj je dobio nakon teškog rimskog poraza u Teutoburškoj šumi.tada je ovde nastala tvrđava u kojoj je bilo smešteno oko 7 000 legionara. Nakon rimskog napuštanja utvrđenja tokom petog veka, Bon je počeo da se pretvara u grad. Brojne pljačkaške horde varvarskih naroda opsedale su grad u više navrata, i on je tada doživeo teška razaranja. Pravi razvoj Bona započinje kada je postao rezidencija prinčeva Kelna. U Bonu se 1770. godine rodio veliki kompozitor Ludvig van Betoven. Francuske trupe umarširale su u grad 1794. godine tokom Francuske revolucije. U francuskim rukama bio je i u vreme Napoleonovih ratova. Pruska vojska ušla je u bon 1815., a od 1871. godine postaje jedan od gradova ujedinjene Nemačke. Nakon Drugog svetskog rata Bon postaje deo britanske okupacione zone, a 1949. je proglašen za privremenu prestonicu Zapadne Nemačke. Glavni grad Savezne Republike Nemačke ostao je sve do 1990., kada se prestonica ponovo vraća u ujedinjeni Berlin.




Šta nikako ne propustiti?




Dvorac Drachenfels


Dvorac Drachenfels je izgrađen u dvanaestom veku, a nalazi se na strateški značajnoj istočnoj obali reke Rajne. U više navrata je rušen i obnavljan, a danas je gotovo potpuno uništen. Ostaci zidina dominiraju na visini od 300 metara, i podsećaju na slavna vremena Bona. Iza ovog dvorca nalazi se još jedan, dvorac Drachenburg. Ovo je očuvano zdanje s kraja devetnaestog veka.






Betovenova kuća


U Bonu se 1770. godine rodio Ludvig van Betoven, i u njemu je proveo 22 godine. Kuća je danas muzej, sa koncertnom salom, i muzičkom odajom. Posetioci mogu da vide neke od instrumenata koje je Betoven koristio, a omogućena je i 3D izložba, koja prikazuje najbolje kompozitorove radove.






Altes Rathaus


Stara gradska kuća nalazi se na Markplatzu. Gradnja ovog zdanja započela je 1737. godine, a njen projektant bio je michel Leveilly, graditelj poznate kapije u Koblencu. Gradska kuća je gotovo potpuno uništena tokom bombardovanja 1944., a obnovljena je u originalnom izgledu tokom 1950.





Kreuzbergkirche


Kreuzbergkirche se nalazi u šarmantnom distriktu Poppelsdorf. Barokna crkva podignuta je početkom sedamnaestog veka, a do nje vode predivne kamene stepenice. Zog obnove iz devedesetih godina prošlog veka deo originalne dekoracije je uklonjen.






Muzej umetnosti


Muzej umetnosti u Bonu poseduje kolekciju rajnskih ekspresionista, kao i nemačke umetnosti iz perioda od 1945. godine. Neki od poznatih eksponata su dela Beuysa, Baselitya, i Kiefera. Ovde se nalazi i kafe, sjajan za predah od obilazaka.





Kurfürstliches Schloss


Kurfürstliches Schloss je izgrađen u osamnaestom veku. Nekada se ovde nalazila palata izbornog kneza Kelna, a danas se u njoj nalazi Bonski univerzitet.




Kuća Augusta Mackea


Kuća Augusta Mackea – August Macke bio je slikar ekspresionista koji je u ovoj kući živeo od 1911. Grad je 1989. godine kupio kuću, nakon čega je obnovljena u prvobitnom izgledu. Ovde posetioci mogu da se upoznaju sa radom poznatog slikara, a u potkrovlju se nalazi njegov studio sa preko 400 umetničkih dela.






Dvorac Poppelsdorf


Dvorac Poppelsdorf je izgrađen na inicijativu elektora Josepha Clemensa, a njegova gradnja započela je 1715. godine. Arhitektonski ima oblik francuskog i italijanskog stila gradnje, a sam dvorac je okružen brojnim biljnim vrstama, koje su deo Botaničke bašte.





Münster


Münster je 900 godina stara crkva, građena u romaničkom stilu. Stoji na mestu gde su dva rimska vojnika pogubljena zbog svojih hrišćanskih verovanja. Ovde su se krunisala dva cara Svetog Rimskog Carstva nemačkog naroda. Sa spoljne strane nalaze se dve džinovske kamene glave Cassiusa i Florentiusa, rimskih pobožnih vojnika.




Bon nudi vrhunsko uživanje. Pored brojnih znamenitosti, u gradu se nalaze i restorani, kafići, barovi, i noćni klubovi. Ovo je grad u kome je savršen odmor zagarantovan.






Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do aerdorma Koln-Bon, dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.airserbia.com





Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turističke organizacije grada Bona




bottom of page