top of page

Boeing odložio isporuku prih aviona Boeign "737 MAX" kompaniji Ryanair

Američki proizvodjač aviona Boeing, koji se trenutno suočava sa velikom krizom zbog nedostataka koje ima njihov novi model aviona "737 MAX", priznao da je znao za problem sa ovim letilicama, godinu dana pre nego što je avion bio uključen u dve fatalne nesreće, ali nije preduzeo ništa povodom toga.


Ilustracija: Boeing 737MAX

Irskoj niskotarifnoj avio kompanij Ryanair neće biti isporučeno prvih pet avioni 737MAX, kako je to ranije bilo planirano zbog sigurnosnih nepravilnosti ovog modela ovog američkog proizvodjaca aviona.

Naime, irska niskotarifna kompanija propustila je rok za isporuku pomenutih aviona, koji su planirani da udju u saobraćaj aprila meseca. Ova je prva serija aviona 737MAX koja je trebala da bude isporučena, od ukupno 135 aviona koji je Ryanair naručio.


Ryanair jedan je od najvećih svetskih korisnika modela 737MAX i najveći u Evropi, sa 135 naručenih letilica i opcijom za još 75.

Aviokompanija se za sada nije javno oglasila oko detalja ovog problema i tek treba da odredi Plan B koji bi izmedju ostalog mogao biti da zadrži starije avione duže nego sto je planirano ili da zakupi druge avione - ukoliko 737MAX ostane dugoročno prizemljen zbog sigurnosnih razloga.

Avioni 737MAX - koga je Ryanair svojevremeno nazvao "igračem koji ce izmeniti avio biznis" i bio je ključni deo plana avio kompanije da smanji svoje jediničnu troškove i poveća efikasnost, te da do 2024. godine preveze 200 miliona putnika godišnje.


Ovaj avion ima 4% više sedišta, 16% je efikasnosniji u potrošnji goriva i ima 40% niža emisiju buke od trenutne flote aviona 737-800, koje koristi irska aviokompanija. Stručnjaci za avijaciju ocenili su je Ryanair bolje opremljen od većine prevoznik kako bi se nosila sa ovim problemom. Međutim, dodali su da će prizemljenje ovog modela, verovatno narušiti planove avio kompanije i da bi promene u redu letenja mogle biti rana indikacija problema s kojima će se suočiti ako se isporukA avionA 737MAX odlože na dugoročni period.

Podsetimo, Direktorat civilnog vazduhoplovstva pocetkom marta doneo je obaveštenje o zabrani korišćenje aviona tipa Boing model 737-8 MAX i 737-9 MAX, što podrazumeva zabranu za poletanje i sletanje na aerodrome u Srbiji kao i za prelete u vazdušnom prostoru Srbije.


Zabrana je usledila jer je Srbija, kao i druge evropske zemlje, postupila u skladu sa bezbednosnom direktivom Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja - EASA, posle pada Boingovog aviona u Etiopiji modela Boing 737MAX.


51 views0 comments
bottom of page