top of page

Beograd - grad neodoljivog šarma poznat i kao „Balkanski Berlin“

Updated: Aug 23, 2023

Naš glavni grad oduvek je poput magneta privlačio turiste. I to ne čudi. Njegova atmosfera, opuštenost, fantastična hrana i noćni život, parkovi, muzeji, istorijske građevine, a uz sve to laka dostupnost učinili su ga nezaobilaznim gradom koji treba posetiti


Beograd je ipak puno više od ludog noćnog života na splavovima i dobrim restoranima. Naš glavni grad dom je impozantnih građevina, zelenih parkova, šarmantnih ulica, istorijskih lokaliteta i uvek nasmejanog i srdačnog domaćina. Često mu tepaju da je „balkanski Berlin“ i zaista ćete šetajući njegovim ulicama osetite energiju vibrantnog evropskog velegrada.


Iako većina putnika iz Niša samo preseda u Beogradu, ne treba zaboraviti da postoje i oni koji odluče istražiti ovaj grad kao turisti. Stoga, predstavljamo vam deset neodoljivih atrakcija koje treba imati na umu prilikom posete. Pa krenimo redom...



Šta nikako ne propustiti?



Foto: Stevan Aksentijevic

Kalemegdan


Najveći park u Beogradu je predivno mesto za šetnju, a u njemu se nalazi slavna Beogradska tvrđava i spomenik Pobednik koji simbolizuje grad. Ispod spomenika se nalazi bunker za koji se veruje da je izgrađen tokom Hladnog rata, a još jedna misteriozna lokacija je rimski bunar o kojem postoje legende o Orfeju koji je njime silazio u podzemni svet.


Tvrđava je izgrađena u svojoj prvobitnoj formi pre više od 2000 godina i kroz istoriju je bila pojačavana i nadograđivana. Bila je pod vlašću Bugara, Vizantije, Mađara, a Turci su je srušili krajem 14. veka. Nakon obnove i značajnog proširenja u 15. veku, Austrijanci su preuzeli kontrolu nad tvrđavom nakon Osmanskog perioda.






Knez Mihajkova ulica


Ova ulica s pravom nosi naziv srce Beograda. Pešačka zona, zaštićena kao jedan od najstarijih i najvrednijih gradskih spomenika u Beogradu. Na potezu od Terazija do Kalemegdana nalaze se najznačajnije građevine iz 19. veka, koje su nekada bile dom najmoćnijih i najbogatijih porodica, koje su podizale impozantne palate čija lepota i danas ostaje vidljiva.


Danas se u njoj nalazi niz trgovina, kafića i restorana pa je ulica nazvana po knezu Mihailu Obrenoviću uvek puna života i žamora.






Skadarlija - simbol boemskog života u Beogradu


Boemska četvrt u centru Beograda nekada je bila okupljalište umetnika, slikara, pisaca, glumaca, a danas je mesto sa nizom tradicionalnih restorana, u kojima ćete lokalne specijalitete često probati uz narodnu muziku koju izvode ulični svirači i zabavljači koje angažuju najpoznatiji lokali.


Prve kuće su izgrađene 1717. godine, a izgled ulica koji danas poznajemo formiran je krajem 19. i početkom 20. veka, koji se gotovo u potpunosti zadržao do danas. Poznato okupljalište umetnika bila je kuća srpskog pesnika i slikara Đure Jakšića, ispred koje se danas nalazi spomen-obeležje.






Hram Svetog Save


Jedan od najprepoznatljivijih objekata u Beogradu i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu nalazi se na istočnom delu Svetosavskog trga, a sve što je povezano s njom je impresivno. Hram je sagrađen u 20. veku, zauzima površinu od 4830 metara kvadratnih, ima četiri zvonika visoka 44 metra, kupole su ukrašene sa 18 pozlaćenih krstova, a u zvoniku se nalazi čak 49 zvona. Crkva može da primi čak 10 hiljada vernika.









Crkva Ružica


Skrivena od pogleda u severoistočnom delu Kalemegdana ispod Zindan kapije, impresivna crkva Ružica smatra se najstarijom u Beogradu, a točno vreme njenog nastanka do danas nije poznato. Tokom Prvog svjetskog rata teško je oštećena, a 1925. godine je ponovo je zasjala nakon kompletne restauracije. Njena jedinstvena priča, impozantni lusteri i zadivljujuć interijer čine je nezaobilaznom destinacijom za sve posetitelje.






Muzej Nikole Tesle


Od 1955. godine, u ovom muzeju se čuva oko 1000 predmeta raspoređenih u devet zbirki koje dokumentuju život i rad našeg svetski poznatog naučnika Nikole Tesle. Zahvaljujući Teslinom svetskom renomeu, ovaj muzej je nezaobilazna stanica za posetioce iz celog sveta. Izloženi su brojni predmeti i patenti, a u muzejskoj biblioteci se nalazi 786 knjiga i 323 časopisa. Takođe je sačuvano oko 50.000 novinskih isečaka koji se odnose na Teslin život i rad.






Gardoš – priobalska atmosfera u metropoli


Podeljen Savom, Beograd se može razdvojiti na dve dela – stari i novi. S druge strane reke, na području novijeg dela grada, nalazi se mreža blokova Novog Beograda izgrađena tokom socijalizma, a odmah pored i Zemun. Nekada je bio grad za sebe, a tu činjenicu stanovnici i dalje ističu, ne dopuštajući da se lako zaboravi.


Gardoš Kula je najveći simbol Zemuna koja je izgrađena od strane mađarskih vladara na 1000. godišnjicu državnosti, još davne 1896. godine. Kao deo starogradskog jezgra Zemuna koji se nalazi usred Zemunske tvrđave, kula je zaštićena i kao kulturno-istorijska cjelina od velikog značaja i kao zaštićeni spomenik kulture.







Trg Republike i Narodni muzej Srbije


Trg Republike u Beogradu može izgledati kao da ima veliki broj ljudi koji se okupljaju na njemu, ali ne brinite. Ovo je glavno mesto okupljanja u Beogradu, gde okupljanja počinju poznatim "kod konja". Ovde se nalaze neki od najvažnijih zgrada u Beogradu, uključujući Narodni muzej i Narodno pozorište. Muzej je nedavno ponovo otvoren nakon 15 godine.







Avalski toranj


Iako tehnički nije deo samog Beograda, Avala je obližnja planina koja nadgleda grad poput neke vrste ljutog starijeg brata. Sa visinom od 204,68 metara, toranj je jedan od najlepših simbola Beograda. Prvobitno sagradjen 1961, ali srušen 29. aprila 1999 tokom NATO bombardovanja, toranj je komplaetno obnovljen 2010. godine. Toranj verno odražava arhitektonsku formu, inženjersku konstrukciju i orginalnost prvobitnog tornja, osim što je viši za 2 m od starog.






Beograd na vodi - Novi simbol Beograda


Za kraj nikako ne porpisitie šetnju na Sava Promenadi i pogled na grandioznu Kulu Beograd, novim simbolom prestonice. Ovo je umetničko i arhitektonsko čudo koje je postavilo nove standarde u građevinarstvu u našoj zemlji, sa ekskluzivnim. Uz samo 25 sekundi vožnje liftom, stići ćete do posmatračke terase na 41. spratu, sa 360-stepenim pogledom na ceo Beograd i njegove najvažnije tačke poput Avalskog tornja i Hrama Svetog Save. Na vrhu, očekuju vas kaleidoskopi koji će vam pružiti informacije o muzejima, spomenicima, parkovima i drugim karakteristikama grada putem multimedijalnih sadržaja. Tu su i teleskopi kojima možete detaljno istražiti prestonicu.



_____________________________________



Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Beograda, tri puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.airserbia.com



Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turističke organizacije grada Beograda

97 views0 comments
bottom of page