top of page

Beč - simbol prefinjenosti, istorijskih znamenitosti i raskošne arhitekture

Updated: May 30, 2023

Glavni grad Austrije je nezaobilazna destinacija za turiste iz svih krajeva sveta: od Kine i Japana, Rusije, Australije, pa sve do naših krajeva, ljudi u Beč dolaze da uživaju u bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu, umetnosti i dobroj hrani.




Beč je glavni grad Austrije i jedna od devet austrijskih saveznih država. Administrativno je podeljen na 23 okruga (nem. Bezirk). Sa više od 1,8 miliona stanovnika (2,4 miliona na širem području grada) najveći je grad u Austriji, a 10. najveći grad Evropske unije.


Na osnovu studija "Mersera" o kvalitetu života u svetskim metropolama, Beč je 2015. godine proglašen najboljim gradom za život na svetu.

Grad leži na Dunavu u najistočnijem delu Austrije nedaleko od granice s Slovačkom, Mađarskom i Češkom, na raskršću putnih pravaca. Poznat je kao muzički grad jer su u njemu živeli kompozitori kao što je Volgang Amadeus Mozart i Ludvig van Betoven.


Ukoliko ste odlučili da posetite ovaj čaroban grad, siugruno nećete pogrešiti jer ćete u njemu uvek imati šta da radite – bilo da ste prvi ili sto prvi put u njemu!




Šta nikako ne propustiti?





Katedrala Svetog Stefana – Stephansdom

U samom geografsko i istorijskom središtu grada smeštena je katedrala Svetog Stefana koja na istoimenom bečkom trgu skoro 9 vekova. Katedrala sv. Stefana je glavna verska građevina i sedište bečke nadbiskupije, posvećena svetom arhiđakonu Stefanu. Pored ove praktične namene, katedralu karakteriše raskošni gotički stil sa visokim tornjevima i stotinama hiljada pažljivo izgrađenih crepova na kojima se nalaze austrijski istorijski grbovi. Katedralu je moguće postetiti svakog dana.






Gradska kuća - Rathaus


Bečka gradsku kuća, ali i dom istoimene austrijske savezne države na raskošnoj aveniji Ringstrasse, jedan od zaštitnih znakova grada na Dunavu. Izgradjena 1868. na nagovor tadašnjeg gradonačelnika Beča, a delo je arhitekte Friedrika Šmidta. Tokom božićnih praznika ovo je središnje mesto na kojem se organizuje poznati bečki božićni vašar. S druge strane ulice, preko puta gradske kuće, nalazi se Burgtheater (Carsko pozorište), a pored njega poznata kafana Café Landtmann, osnovana davne 1873. godine.





Park Volksgarten


Park Volksgarten je smešten je u samom središtu grada, između tri važne znamenitosti - Heldenplatza, Parlamenta i Burgtheatera. Jedan je od dva 'carska vrta' - drugi je Burggarten.

Volksgarten je nastao nakon što je Napoleonova vojska 1809. u napadu na Beč razrušila stare zidine i time stvorila novi atraktivan prostor u centru grada. Car Franjo I. odlučio je izgraditi novi park, koji je otvoren 1819. godine. Ovaj park najpre je dobio ime Dvorski vrt, da bi se četiri godine kasnije nakon što je park je otvoren za javnost dobio svoje ime - Volksgarten, što bi u prevodu značilo Narodni vrt.






Trg Marije Terezije


Ovo je jedan od najlepših trgova u Beču, prepoznatljiv po dva slavna gradska muzeja-blizanca.

Trg Marije Terezije nalazi se uz Ring, između Neue Burga i Muzejske četvrti. Trg je, osim po muzejima, poznat po velikom spomeniku Mariji Tereziji na sredini Trga i vrtovima koji ga okružuju. Spomenik je otkriven 1888. godine (108 godina nakon njene smrti) te prikazuje Caricu visoko iznad svojih podanika. Iako to graditeljima možda i nije bila namera, zgodna je simbolika to što se spomenik nalazi ispred Prirodnjačkog muzeja, koji je nastao iz zbirke koju je prikupljao Franjo I. Štefan, muž Marije Terezije.






Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti


Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti se nalazi u kvartu muzeja (Museums Quartier).

Oba su muzeja sagrađena u 19. veku, imaju skoro identičan izgled i nalaze se jedan nasuprot drugog. Prirodnjački muzej je onaj sa statuom slona ispred ulaza. Drugi je Muzej istorije umetnosti i ako slučajno uđete tu, biće vam poprilično teško da pronađete životinje, sve dok ne dođete do tigra na Rubensovom remek-delu „Četiri reke raja“. Najpoznatiji eksponati u Prirodnjačkom muzeju su enormni skeleti dinosaurusa i najveća zbirka meteora na svetu uključujući i čuveni meteor sa Marsa „Tisint“. Tu je i digitalni planetarijum koji će vas vinuti u vasionu i izbliza vam pokazati Mlečni put i Saturnove prstenove.






Muzej Albertina


Albertina je najbolji bečki muzej, a tamošnja grafička zbirka jedna od najvećih je na svetu.

Ime dobila po vojvodi Kazimiru Albertu, koji je svoju zbirku grafika sakupljao između 1770. i 1822. Do smrti 1822. godine prikupio je 14.000 crteža i 200.000 grafika koje danas čine temelj Albertininog muzeja.

Muzej je smešten u Palati nadvojvode Albrerta, iza zgrade parlamente i opere. Radi se o građevini koja je nekada služila kao obrambeni bedem i zapravo je spojena s Hofburgom. Izuzetno velika grafička kolekcija razdvojena je po stilskim razdobljima izmedju ostalog obuhvata radove Durera, Rafaela, Mikelandjela, Rubensa, Rembrandta, Goje, Maneta, Renoira, Klimta, Šielea, Pikasa.




Palata Hofburg


Nekada carska prestonica Habzburške monarhije, ovaj ogromani kompleks palata i parkova koji odišu prefinjenošću i raskošom, datiraju još iz 13 veka. Hofburg je danas sedište austrijskog predsednika, muzeja i galerija.

Najveća zanimljivost palate je to što njene zidine čuvaju neprocenjivo vrednu krunu Svetog rimskog carstva. Takođe, u riznici palate se čuva i tzv. Longinovo koplje kojim je probodeno rebro Isusa Hrista prilikom njegovog raspeća.





Dvorac Šenbrun


Jedna od najznačainijih i najposećenija atrakcija u Beču je svavko dvorac Šenbrun koji poseti više od dva miliona posetilaca godišnje. Ova barokna palata pod zaštitom je UNESCO-a, a nekada je bila odmaralište vladara Habzburške monarhije, a danas osim što je “magnet” za turiste mesto je i za političke susrete na najvišem nivou. Bogato dekorisane prostorije i fantastična arhitektura čine ga vrlo privlačnim, a često ga nazivaju i Mini Versaj.

S obzirom na veličinu palate i sve što se može videti unutar nje, postoje različite kategorije ulaznica i organizovanih tura, čije se cene kreću između 15 i 50 evra. U okviru palate možete posetiti i veliki zoološki vrt, koji je takođe posebna atrakcija u ovom gradu.






Crkva Sv.Petra


U samom središtu grada, pedesetak metara od znamenite katedrale, nalazi se crkva Sv. Petra.

Ova crkva nalazi se na Petersplatzu, tik do ulice Graben. Zanimljivo, je da crkva bila prva bečka crkva. Današnji objekt građen je od 1701. do 1733. godine i svrstava se u najlepše bečke barokne gradjevine. Iako crkva nosi ime Sv. Petra, posvećena je i svetom Trojstvu, pa se u unutrašnjosti nalazi mnogo umetničkih dela koje ga prikazuju.





Dvorac Belvedere


Dvorac Belvedere jedna je od najlepših bečkih znamenitosti. Sagrađen je u 18. veku kao letnja rezidencija princa Eugena Savojskog, velikog vojskovođe koji je služio na dvoru Habsburgovaca.

Dvorac je podeljen na Donji Belvedere koji je izgrađen 1716 i Gornji Belvedere čija je izgradnja krenula godinu dana kasnije. Za razliku od starije zgrade, koja se koristila i za stanovanje, ova palata služila je za pokazivanje i ugošćivanje različitih događaja u organizaciji princa Eugena.

Iako je palata sama po sebi izuzeno privlačna, ono što celom kompleksu daje poseban značaj i lepotu su vrtovi koji povezuju palate.






Hundertvaserova kuća


Iako se izorno nje bavio arhitekturom, Fridensrajh Hundertbaser pedesetih godina izrazio je želju za boljim sklopom arhitekture i okoline. Tako je nastala ideja o stambenom kompleksu zakrivljenih linija koji bi bio stopljen s prirodom, za koji se 1977. godine u pismu bečkom gradonačelniku založio čak i austrijski kancelar Kreiski.

Gradnja je započeta 1983, a završena dve godine kasnije, dok je otvorena 1986. godine. Prepoznatljiva je po šarenoj fasadi, ali i mnoštvu zelenila koje se na njoj nalazi.

Jedna od važnih karakteristika jesu i šaroliki mozaicima.





Donauturm-Dunavski toranj

Dunavski toranj predstavlja najvišu građevinu u celoj Austriji. Visok je 252 metra, a popularan je među turistima zbog jedinstvenog panoramskog pogleda koji se sa njegovog vrha pruža na Beč. Donauturm nudi rotirajući restoran i poslastičarnicu koji se na svakih 35 sekundi okrenu oko svoje ose i tako pružaju mogućnost da vidite Beč u svim njegovim pravcima.

Zahvaljujući touch ekranima možete “približiti” i detaljnije pogledati neku tačku u gradu. Cena ulaza iznosi oko 15 evra.





Prater


Prate je najstariji zabavni park na svetu. Prvi put se pominje 1162 godine, kada je Friedrich I od Austrije poklonio zemlju poznatoj porodici Prato. Park se prostire na ogromnoj površini koja je ispunjena vrteškama, kuglanama, bioskopima i raznim zanimacijama u kojima može da uživa čitava porodica. Ukoliko se nađete u ovom parku, preporučujemo da obavezno posetite panoamsku vrtešku Wiener Riesenrad visoku 64.75m. sa koje se pruža prelep pogled na Beč.

Ova vrteška naparavljena je 1897, a bila je najveća vrteška na svetu sve do 1985.godine.




Podsetimo, kompanije Wizz Air i Ryanair lete direktno iz Niša do Beča, tri i čitiri puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.wizzair.com, www.ryanair.com







Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Beča



736 views0 comments
bottom of page