top of page

Bazel - grad umetnosti

Updated: May 30, 2023

Bazel je treći je grad po broju stanovnika,a drugi po veličini u Švajacarskoj. Grad se nalazi u severozapadnom delu na obalama reke Rajne. Samo mesto ima izuzetno dobar položaj i graniči se sa Nemačkom i Francuskom, a poznat po svojim muzejima njih četrdesetak, modernoj arhitekturi i prelepom starom gradu.


Bazel, pogled na stari grad i reku Rajnu

Toranj Roche je najveca zgrada u Svajcarksoj sa 178 metara visine

Građani Bazela vole umetnost. Tako su 1967. godine glasali su za kupovinu nekih dela čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa, a kada je poznati slikar za to saznao, bio je tako dirnut da je donirao tri svoja dela gradu, besplatno. To vam govori sve što trebate znati o ovom gradu, njegovim ljudim i njihovoj ljubavi prema kulturi, koja je izložena u mnogim gradskim muzejima. Bazel takodje može pohvaliti i time da ima jedan jedan od najstarijih univerziteta u Švajcarskoj, osnovan davne1460. godine.





Istorijski gledano, položaj grada uz reku Rajnu odigrao je glavnu ulogu u razvoju Bazela, posebno u farmaceutskoj industriji. Grad sa čak 300 sunčanih dana godišnje je veliki kulturni centar sa mnogim galerijama, muzejima i znamenitostima.


Jedan od najstarijih univerzitet u Švajcarskoj, nalazi se u Bazelu, a osnovan je davne1460. godine.

Šta nikako ne propustiti?




Stari grad -Altstadt

Stari grad u Bazelu ima neobično veliki broj švajcarskih nacionalnih spomenika. Ako upitate u lokalnoj turističkoj kancelariji, predložiće vam nekoliko tematskih šetnji po Velikom Bazelu (Grossbasel) koji se nalazi na levoj obali i Malom Bazelu (Kleinbasel), na desnoj obali reke Rajne. Neke od najstarijih zgrade u starom gradu ili Altstadtu potiču iz 14. veka. Ovim ulicama nekada su hodale istorijske ličnosti poput Erazma, teologa i humanista iz 16. veka.




Basel Minster

Nikako ne propustite srednjovekovnu katedralu i njene dve kule od 60 metara, Georgsturm i Martinsturm. Ova divna građevina sa crvenkastim zidovima od pesanih kamencica i krovom sa glatkim šarenim pločicama zaista je veličanstvena i privlači hiljade turista svake godine.

Katedrala je sagradjena na brdu iznad reke Rajne, što posetiocima ne samo da pruža priliku da vide jedan od najistaknutijih arhitektonskih remek dela Švajcarske, već i fantastičnan pogled na reku Rajnu i grad.




Kunstmuseum Basel

Kunstmuseum Basel je najveća i najznačajnija javna umetnička zbirka u Švicarskoj, a važi za spomenik od nacionalnog značaja. Muzej ima impresivno širok istorijski raspon, od ranog 15. veka do neposredne sadašnjosti. Njegova različita područja naglašavanja daju mu međunarodni status kao jedan od najznačajnijih muzeja te vrste. One obuhvataju: slike i crteže umetnika aktivnih u regionu Gornje Rajne između 1400. i 1600. godine, kao i na umetnosti od 19. do 21. veka.






Papiermühle - Muzej papira

Bazelska fabrika papira, takođe poznata kao švajcarski muzej za papir, pisanje i štampanje (nemački: Schveizerisches Museum fur Papier, Schrift und Druck) u Bazelu, prvenstveno je posvećena proizvodnji papira, umetnosti štampanja knjiga i pisanje uopšte. Kroz kombinaciju slika i objekata, posetioci dobijaju uvid u stare zanatske tehnike potapanja, štampanja i uvezivanja knjiga. Muzej je smešten u pažljivo obnovljenoj zgradi koja je svoj život započela pre 500 godina. To je lokalitet od nacionalnog značaja.




Gradka vecnica-Rathaus

Na trgu Marktplatz u samom centru grada, naićićete na monumentalnu zgradu gradske većnice iz 16. veka. Rathaus je zaista jedno od najinteresantnijih zdanja Bazela, sa crvenom fasadom i raznobojnim freskama koje predstavljaju grbove Bazela i ostalih švajcarskih kantona. Centralno dvorište Rathausa takodje je ukrašeno freskama, ali i upečatljivim statuama.




Zoološkom vrtu u Baselu

Nazvan lokalnim nazivom Zooli, zoološksi vrt u Bazelu otvoren je prvi put 1874. i od tada su glavno turističko odredište grada. Vrt ima veliku raznolikost i autohtonih i egzotičnih životinja koje i popularna je destinacija za izlete i vredi posetiti u bilo koje doba godine. U letnjim mesecima park je idealno mesto za šetnju na otvorenom. U sklopu zoološkog vrta nalazi se i vivarijumu ukoliko želite da otkrijete podvodni svet i životinje koje u njemu žive.




Napravite svoju čokoladu

Švajcarska je poznata kao zemlja čokolade, a grad Bazel nije izuzetak. Od tradicionalnih švajcarskih čokolada do proizvođača čokolade iz celog sveta, Bazel ima sve. Chocolatier Beschle nudi nešto posebno za svoje posetioce. Ovde ne samo da možete da probati ukusnu ponudu Beschlueove čokolade, već možete videti celi proces proizvodnje i upoznate se sa likovnom umetnošću od čokolade. Posetioci takodje imaju priliku da primene ono što su naučili tokom posete, kako bi kreirali svoju sopstvenu čokoladu.





Muzej Tingeli

Muzej Tingeli je sadrži stalnu izložbu radova švajcarskog slikara i vajara Žana Tingelija. Smešten u Soliteparku pored Rajne, muzej je dizajnirao arhitekta Mario Bota i otvoren je 3. oktobra 1996. godine. Raznovrsne Tinguelijeve kinetičke umetničke skulpture stalne su postavka koja je upotpunjene ilustracijama, fotografijama i drugim dokumentima vezanim za njegov umetnički život i delo. Tingelijeva žena, Niki de Saint Phale, poklonila je 55 skulptura ovom muzeju. Povremene izložbe muzeja prikazuju radove Tingelijevih prijatelja i savremenika, kao i drugih savremenih umetnika kao što su Bernard Luginbuhl, Niki de Saint Phale i Ives Klein, između ostalih.




Fasnacht - bazelski karneval

Karneval ili Fašnaht je najuzbudljiviji događaj godine u Bazelu. "Tri najbolja dana" u godini, kako ih zovu meštani. U tom periodu, Basel postaje dom raznim muzičarima, plesačima i drugim izvođačima. Na početku, sva gradska svetla su isključena i prikazani su svetli fenjeri što znači da marš može da počne! Ovo veličanstveno i zabavno iskustvo traje do od ponedeljka do četvrtka.

Ako želite da posetite Bazel tokom Fašnahta, pogledajte datum održavanja ovde.



Podsetimo, kompanija Wizz Air leti direktno iz Niša do Bazela, četiri puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.wizzair.com




Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije grada Bazela




887 views0 comments
bottom of page