top of page

Aktuelno: Da li je zabranom letova Ryanair-a iz Niša, Srbija prekršila sporazum o otvorenom nebu?

Istražujemo: Da li je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije koji nije izdao dozvolu irskoj avio-kompaniji Ryanair da obavlja letove na liniji iz Niša do Frankfurta prekršio sporazum o slobodom nebu (ECAA)? Stručnjaci tvrde da jeste i da će ova odluka imati ozbiljne posledice


Foto: Direktorat civilnog vazduhoplovstva/Arhiva

Naime, Srbija kao potpisinica Sporazuma o otvorenom nebu (ECAA) , kojim se dobija slobodan pristup tržištu zemljama potpisnica u obavezi je da isti poštuje, pa je samim tim Srbija otvorena za "lou kost" kompanije, koje sem najave nisu u obavezi da traže dodatne dozvole za pokretanje letova izmedju zemalja potpisnica.


Srbija je članica Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja (ECAA), pa evropskim i srpskim avio-kompanijama nije potrebna dozvola za uspostavljanje letova unutar ovog područja.

Medjutim, Srbija je zabranom letova kompaniji Ryanair do Frankurta, preksršila ovaj sporazum, pa bi kompanija Ryanair, mogla da uloži žalbu na ovu odluku Evropskoj komisiji jer nije jasno, po kom je osnovu je DCV, odbilo kompaniju Ryanair, jer ona nije ni bila dužna da podnosi zahtev za izdavanje dozvole. Kako se navodi u jučerašnjem saopštenju za javnost kompanije Ryanair, letovi za Frankfurt se ne kvalifikuje kao PSO linije, niti ih Evropska komisija imenuje kao takve, te prema tome treba biti otvorena za konkurenciju.



Banja Luka

S druge strane, ova kompanija iskoristila je širenja svoje baze na aerodromu Frankurt Hahn u Nemackoj, te je najavila pet novih destinacije poput Agadira u Maroku, Venecije (Travizo) u Italiji, Kafelonije u Grčkoj i Rijeke u Hrvatskoj, a letovi koji su planirani do Niša biće realizovani do Banja Luke gde ova avio-kompanija takodje leti.




Naš portal prosledio je pitanja DCV-u i kompaniji Ryanair sa pitanjima koji se odnose na odluke ovog organa i da li je njihovom odglukom prekršen sporazum o otvorenom nebu ECAA kao i daljim portezima koje će preuzeti kompaniji Ryanair, ali do objave ovog teksta nismo dobili odogovor. Ukoliko odgovora bude primljen u medjuvremenu, ova vest bice ažurirana.


180 views0 comments
bottom of page