top of page

Air Serbia zabeležila gubitak od 77 miliona evra u 2020. godini

Objavljeni finansijski rezultati Air Serbije pokazuju da je ta kompanija zabeležila ukupan gubitak od 77 miliona evra tokom prošle godine


Foto: Air Serbia


Nacionalna avio-kompanija Air Serbia zabeležila je gubitak od 77 miliona evra tokom 2020. godine, prvi registrovani gubitak nakon sedam godina.


Ovaj rezultat neuključuje dokapitalizaciju od 100 miliona evra koju je obezbedila srpska vlada krajem 2020. godine, kada je povećala svoj vlasnički udeo u kompaniji na 82%.


Zabeleženi gubitak je čak 3 miliona evra veći od gubitka koje je 2014. godine zabeležio tadašnji Jat Airways pre prodaje ovog nacionalnog avio prevoznika

Od početka pandemije, 8. marta, do 31. decembra prošle godine, Air Serbia je bila prinuđena da otkaže 23.079 letova, što je imalo značajan uticaj na prihod aviokompanije. Uprkos finansijskom udaru, kompanija održava svoju likvidnost i dalje stabilnom, a avio-kompanija ispunjava sve obaveze prema osoblju, dobavljačima i poveriocima.


Air Serbia je od početka pandemije preduzela niz mera za smanjenje troškova, uključujući racionalizaciju flote i pregovaranje o uslovima zakupa vazduhoplova, kao i smanjenje aerodromskih taksi i poreza na odabranim destinacijama.

Tokom 2020. godine Air Serbia je izvršila 89 specijalnih letova kako bi prevezla medicinsku opremu i zdravstvene radnike, prevezla preko 5.000 državljana Srbije i 1.800 stranih državljana u svoje zemlje, kao i da je prevezla milione doza vakcina Covid-19.



bottom of page