top of page

Air Serbia - tržišni lider regiona ili gubitaš?

Nacionalna aviokompanija Air Serbia prijavila je neto dobit za 2018. godini od ukupno 12,2 miliona evra, medjutim prema pisanju medija kompanija bi bila gubitaš s manjkom od 10 miliona evra da je ponovo nisu spasili poreski obveznici donacijama Vlade Srbije od 21 miliona evra


Foto: exyu-aviation

U saopštenju Air Serbije navodi se da je kompanija ostvarila jako dobre rezultate u oblasti prodaje dodatnih usluga, gde je zabeleženo povećanje od gotovo pet puta u odnosu na 2017. godinu, na 6,9 miliona evra. Pored toga, prihod od čarter-saobraćaja povećan je za više od 40 odsto na 20,7 miliona evra, čime je dodatno unapređen rezultat iz 2017. godine, koja je bila rekordna.

Ukupan broj putnika prevezenih u 2018. je 2,48 miliona, dok kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) iznosi 4,03 milijarde. Kada je reč o prosečnoj iskorišćenosti kapaciteta za prevoz putnika (SLF), on je u 2018. bio 71,2 odsto.


Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije, rekao je: „Prethodna godina bila je važna jer su u njoj postavljeni temelji za širenje mreže destinacija. Na njih se oslanja i dugoročna strategija, koja je već u primeni i zahvaljujući kojoj ćemo još jednom potvrditi našu lidersku poziciju u regionu. Bez obzira na brojne i velike izazove na tržištu avio-industrije, Air Serbua razvija svoj portfolio proizvoda da bi ostvarila još bolje finansijske i operativne rezultate, ali i omogućila našim putnicima odličan proizvod po pristupačnoj ceni.“

Medjutim, prema pisanju dnevnog lista Danas, Vlada Srbije nastavila je da pomaže Air Serbiju i prošle godine i to sa donacijom od 2,46 milijardi dinara (oko 21 milion evra), što je sprečilo da 2018. srpski nacionalni avio-prevoznik završi sa gubitkom.


„Air Serbia bi bila gubitaš s manjkom od 10 miliona evra da je ponovo nisu spasili poreski obveznici", tvrdi „Danas".

Kako je objašnjeno, Air Serbia je u prošloj godini ostvarila dobit od 12,2 miliona evra, a zajedno sa ostalim povezanim preduzećima 11 miliona evra, što je smanjenje dobiti u odnosu na 2017. godinu kada je kompanija zaradile 16 miliona evra. Ovo praktično znači da bi i prošlu, kao i prethodne godine, naš avio-prevoznik završio sa gubitkom da nije bilo državnih subvencija", piše „Danas".Foto: Markus Lindert

Od 2014. godine, zaključno sa 2018. godinom, prema finansijskim izveštajima, država je Air Serbia uplatila oko 200 miliona evra.


Ocenjuje se i da će se državna pomoć nastaviti, s obzirom da je država od ove godine počela da subvencioniše letove iz Niša sa pet miliona evra godišnje u naredne tri godine, a na konkursu je pobedila Air Serbia.„Danas" navodi i da poslovni izveštaj za prošlu godinu ukazuje na promenu poslovne politike Air Serbije. Prema tom izveštaju, prihodi od prodaje su smanjeni sa 31,7 na 31,6 milijardi dinara (291 miliona evra) i to zbog smanjenja broja putnika za pet odsto koji je nadoknadjen poskupljenjem prosečne cene karte od dva procenta i u odredjenoj meri većim prihodom od čarter letova koji su porasli 42 odsto.


Dodaje se i da je flota smanjena sa 21 na 20 aviona, a broj letova sa 15.594 na 15.026.

Ukinute su i tri destinacije – Abu Dabi, Istanbul i Ohrid, pa je ukupan broj odredišta ka kojima je Er Srbija letela bio 39.


Broj putnika je smanjen sa 2,6 na 2,5 miliona, pa su prošle godine, prvi put od 2013. kada je Jat i preimenovan u  Air Serbiju, druge avio-kompanije imale više letova sa i na aerodrom „Nikola Tesla" od nacionalnog avio-prevoznika.


Istovremeno, kako se dodaje, četiri puta su povećani prihodi od dodatnih usluga po putniku koji su 2017. oni iznosili 73, a u 2018. godini 367 dinara.

„Ovo je upravo jedan od razloga zašto su neki stručnjaci ocenjivali prošle godine da se Air Serbia pretvara u loukost kompaniju, mada ne i sa cenama loukostera", naveo je „Danas".Izvor: Danas


146 views0 comments

Comments


bottom of page