top of page

Air Serbia planira da prestigne nekadašnji JAT u roku od tri godine

Nacionalna avio kompanija Air Serbia planira da poveća broj putnika između 10% i 20% na godišnjem nivou i tako preveze više od tri miliona putnika u 2023. godini i dodatno proširi svoju flotu i mrežu ruta novim destinacijama na duge relacije


Foto: Air Serbia

Prema rečima Izvršnog direktora ove avio kompanija Jiržija Mareka plan je da u 2023. Air Serbia preveze više od tri miliona putnika, u odnosu na 2,76 miliona koliko ih je bilo 2022. godine. On takodje predvidja da će 30% tih putnika biti transferni putnici koji će leteti preko Beograda do svoju krajnje destinacije.


Prema rečima Mareka, cilj avioprevoznika je da u naredne dve do tri godine prestigne rezultate JAT-a, ne precizirajući u kom segmentu. Podesetimo, najprometniju godinu JAT je zabeležio 1987. godine kada je prevezao 4.531.000 putnika.Ilustracija: Fly Naissus

Air Serbia je nedavno najavila pokretanje devetnaest novih linija tokom 2023. godine iz Beograda. Marek je napomenuo da će avioprevoznik obnoviti letove za Kairo nakon pauze od više od tri godine.


„U našoj strategijskom planu takodje Slovačka, južna Poljska, Češka i Austrija. Verujemo da je Beograd geografski veoma povoljan i da će zbog toga privući saobraćaj”, izjavio je nedavno gospodin Marek prenosi portal Exyu-aviation.


Avio-kompanija takođe planira da proširi svoju mrežu na duge relacije dodavanjem trećeg aviona Airbus A330-200. Peking i Šangaj su označeni kao nove destinacije u Kini, iako je Marek istakao da je uvođenje ove dve „veoma složen, ali veoma važan proces“.


Za sada nema reči o širenju i novim destinacijama iz Niša. Podsetimo, Air Serbia trenutno obavlja subcvencionisane letove iz Niša i Kraljeva i to iz Niša do Beograda, Kelna, Frankfurta (Hahn), Istanbula i Ljubljane, odnosno sezonske letove do Atine i Tivta, dok i iz Kraljeva obavlja letove za Instanbul i sezonske letove do Tivta, a za ove letove nacionalna avio-kompanija dobija oko 2,8 milijardi dinara državnih subvenicija.


Comentários


bottom of page