top of page

Air Serbia otplatila dug od 63 million dolara kompaniji Etihad Partners BV

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia otplatila je svoj drugi i poslednji kredit kompaniji Etihad Airways Partners BV, kompaniji za posebne namene koje je Etihad osnovao u septembru 2015. godine za prikupljanje sredstava za tu kompaniju i njene partnere


Ilustracija: Fly Naissus

Prošle godine, nacionalni avio-prevoznik otplatio je prvi od dva kredita u iznosu od 52,9 miliona američkih dolara, uprkos tome što je u početku pokušao da ponovo pregovara o dugu i odloži njegovo plaćanja zbog finansijskog opterećenja izazvanog pandemijom koronavirusa - piše portal exyuaviation.


Nakon što je zahtev odbijen i suočio se sa neizmirenjem duga, avio-kompanija je uplatu izvršila nezavisno u celosti. Drugi od dva kredita dospeo je ovog leta, a srpski avio prevoznik je takođe na vreme izvršio punu uplatu. Jedine druge kompanije koje su do sada uspešno otplatile kredite su sama kompanija Etihad Airways i Etihad Airport Services, dok su Air Sejšeli,Alitalia i Air Belin to nisu učinili.


2019. godini, sa rekordnih 2,81 miliona putnika i čak 23 nove destinacije, Air Serbia pokrenula je operacije sa dva nova aerodroma u Srbiji - Niš i Kraljevo.

Air Serbia je ranije napomenula da je uspela da restrukturira svoje poslovanje zahvaljujući kreditima, što je dovelo do rekordnih rezultata u poslednjih nekoliko godina. „Nakon restrukturiranja, koje je bilo moguće i zahvaljujući sredstvima iz ovog kredita, kompanija je zabiležila najveću ekspanziju u 2019. godini, sa rekordnih 2,81 miliona putnika i leteći na čak 23 nove destinacije u samo godinu dana, a pokrenula je operacije iz dva nova aerodroma u Srbiji - Niš i Kraljevo.


Tokom prvih meseci 2020. godine, Air Serbia je nastavila da raste, pa se u januaru i februaru broj prevezenih putnika povećao za više od 20%. Nakon što su obnovili letove 21. maja 2020. godine, kompanija je ostala usredsređena na postepeno povećanje frekvencija, gde je to moguće, uz očuvanje zdravlja putnika i zaposlenih “, saopštila je aviokompanija.


Medjutim prema finansijski rezultatima ove avio kompanije, Air Serbia zabeležila ukupan gubitak od 77 miliona evra tokom prošle godine - prvi registrovani gubitak nakon sedam godina, što je čak 3 miliona evra veći od gubitka koje je 2014. godine zabeležio tadašnji Jat Airways pre prodaje ovog nacionalnog avio prevoznika


Podsetimo, kompanija Air Serbia nikada nije obnovila sve linije koje su joj pripale tenderom o letovima od nacionalnog značaja iz Niša, a od jedanaest linija koje su ovoj kompaniji dodeljene, a za koje je izdvojeno gotovo 15 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, obavljeni su samo letovi do Hahna i sezonski letovi do Tivta.



bottom of page