top of page

Air Serbia kompletirala obnovu flote turboelisnih aviona ATR

Nacionalna avio kompanija Air Serbia završila je prošle nedelje obnovu svoje flote turboelisnih aviona, dolaskom poslednjeg od pet aviona modela aviona tipa ATR72-600.


Foto: Marco Materlik

Iz nacionalne avio kompanije kazu da već razmišljaju i o daljem rastu svoje regionalne flote. Najnovija letelica, registrovana kao YU-ASA (na slici), stara je devet godina i ranije je letala za irsku avio kompaniju Aer Lingus i podružnice ove kompanije, ali je u poslednje dve godine bila stacionirana i van saobraćaja.


Novi avion poseduje novu kabinu instalirane nam svim letilicama kompanije Air Serbia i očekuje se da će uskoro ući u redovan saobraćaj. U medjuvremenu, u saobraćaj je usao jos jedan avion istog tipa u vlasnistvu rumunskog prevoznika Air Connect koji je pre nekoliko dana leti u ime Air Serbije.


Air Serbia je prošle godine započela zamene svoje stare ATR72 flote, koja se sastojala od modela iz serije-200 i -500, od ​​kojih je većina bila stara skoro trideset godina i isporučena kao nova za prethodnika kompanije Air Serbia - JAT Jugoslovenski aerotransport.


Nabavnkom novih aviona, sada je prosečna starost flote ATR72 aviona kompanije Air Serbia smanjena na sedam godina. Očekuje se da će uskoro iz saobraćaja povući i poslednja dva starija modela serije -200 i -500 ATR koji su još uvek u upotrebi, registarskih oznaka YU-ALU i YU-ALP, iako kompanija još uvek ima poseduje i starijih turboelisne avione koji su stacionirani u beogradskom aerodromu. Pošto srpski prevoznik poseduje deo ATR aviona koje je penzionisao, kompanija proučava mogućnost ulaska na tržište kargo saobraćaja i korišćenja istih za regionlane kargo letove.



Avion ATR72-600 u bojama prethodnog operatera, irske kompanije Air Lingus I Foto: Darren Wilson

Podsetimo, prosle godine generalni direktor kompanije Air Serbia izjavio je da se razmatra proširenje svoje ATR flote. „Optimalna veličina flote aviona tipa ATR72 trebala bi biti deset aviona“, rekao je tada Marek.


Srpska nacionlna avio kompaja ove godine takođe planira da predstavi koncept imenovanja za svoju flotu aviona ATR. Imena će verovatno biti povezana sa geografijom zemlje, a ne sa ličnostima, kao što je prikazano na nekim od Airbasovih aviona.



Izvor: exYu aviation


bottom of page