top of page

Air Serbia dodala šesti ATR u svoju flotu - optužila VINCI za kašnjenja i otkazivanja letova

Nacionalna avio kompanija Air Serbia je dodala šesti avion ATR72-600 (na slici), kojim očekuje ublažiti nedavna kašnjenja i otkazivanja letova zbog nedostatka aviona, u isto kompanija je optužila operatera beogradskog aerodroma, francusku kompaniju VINI za nedostatak osoblja, lošu obuku i nedostatak tehnike

Foto: Air Serbia


Nacionalna avio kompanija Air Serbia je dodala šesti avion ATR72-600, kojim očekuje ublažiti nedavna kašnjenja i otkazivanja letova zbog nedostatka aviona. Avion, koji je trebao biti isporučen prošlog meseca, ali je kasnio zbog nedostatka rezervnih delova na tržištu, a očekuje se da će početi komercijalne letove početkom jula. Turboelisni avion je star devet godina i prethodno je bio u vlasništvu Aer Lingus Regional. Registarska oznaka mu je YU-ASB. Prosečna starost flote turboelisnih aviona aviokompanije sada iznosi osam godina.


Očekuje se da će sedmi ATR72-600, pristići u flotu kompanije Air Serbia u avgustu.

Tokom prethodne nedelje, Air Serbia je takođe dodala po prvi put avion Embraer E190 o cemu smo ranije pisali. Izvršni direktor kompanije, Jiri Marek, ranije je rekao za portal EX-YU Aviation News da je kompanija zainteresovana da uključi regionalne avione sa 100 sedišta u svoju flotu kako bi premostila jaz između ATR turboprop aviona i uskotrupne Airbus flote, ali da će se inicialno ovi avioni iznajmljivati od pružaoca kapaciteta. "Zato što je to nizak rizik - da se posmatra kako taj avion ili segment mogu da se pokažu pre nego što se stvori kompleksnost dodavanja mlaznog aviona koji zahteva dodatne licence, obuku posade, inženjering itd.", rekao je gospodin Marek.


Air Serbia optužila kompaniju VINCI - operatera beogradskog aerodroma zbog otkazivanja i kašnjenja letova


U medjuvremenu kompanija Air Serbia je okrivila je operatera beogradskog aerodroma Nikola Tesla kompaniju VINCI za otkazivanje letova i kašnjenja s kojima se prevoznik suočava poslednjih nekoliko nedelja. U oštroj saopštenju ovog vikenda, avio-kompanija je navela da aerodrom ima nedovoljno osoblja, da je osoblje nedovoljno obučeno, a infrastruktura i tehnologija problematični, ističući da je situacija "izvan kontrole". Prošlog petka, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije sastalo se s menadžmentom beogradskog aerodroma, takođe izražavajući nezadovoljstvo koncesionarom.




Izvor: EX-YU Aviation

bottom of page