top of page

Air Pink razmatra mogućnost pokretanja komercijalnih letova?

Avio kompanija Air Pink koja se prvenstveno bavi čarter letovima poslovnim avionima razmatra mogućnost pokretanja komercijalnih letova po modelu niskobudžetnih prevoznika


Avion EMB 145

Avio kompanija Air Pink, u vlasništvu kontroverznog medijskog tajkuna Željka Mitrovića, koji ima bliske veze sa vlastima, planira proširenje svoje flote nabavkom dva do četiri nova aviona kako bi započela komercijalne letove. CEO kompanije, Željko Mitrović, nedavno je izjavio: "Trenutno posedujemo 22 aviona u našoj floti i nalazimo se korak bliže ostvarivanju naših planova za pokretanje komercijalnih letova. Iako smo druga najveća evropska kompanija za čarter letove poslovnih aviona, odmah iza Air Hamburga, naša ambicija je postati niskobudžetni prevoznik sa avionima Embraer kapaciteta od 49 putnika. U narednih šest meseci planiramo nabaviti dva ili četiri takva aviona i krenuti u uspostavljanje redovnih letova u regionu."-prenosi portal exyuaviation.


Logo kompanije Air Pink

O ulasku kompanije Air Pink na tržište komercijalnih letova spekuliše se već neko vreme. Ova aviokompanija, osnovana 2004. godine, već ima dozvolu za pružanje usluga na aerodromu Beograd, a prošle godine ostvarila je neto dobit od 4,5 miliona evra. Trenutno zapošljava 109 radnika. Takođe, Air Pink ima podružnicu pod nazivom Air Emeralds, koja ima jedan avion u svom voznom parku.


Za sada nisu dostupni detalji o planovima za pokretanje komercijalnih letova, osim o tipu aviona koje bi Air Pink eventualno koristiti, a to su avioni Embraer, najverovatnije tipa EMB-140/145

U proteklih dvadeset godina bilo je nekoliko pokušaja pokretanja novih komercijalnih avioprevoznika u Srbiji. 2003. godine, Jat Airways je najavio planove za osnivanje niskobudžetne podružnice pod nazivom Inter Air Link sa pet aviona ATR72 koji bi obavljali regionalne letove. Međutim, plan se nikada nije ostvario zbog snažnog protivljenja sindikata pilota aviokompanije, koji su tvrdili da bi bili outsourcovani u novu kompaniju po nepovoljnim uslovima.


2005. godine, najbogatiji čovek u Srbiji, Miroslav Mišković, najavio je planove za novog niskobudžetnog prevoznika kroz zajedničko preduzeće sa čarter aviokompanijom Aviogenex.

Niskobudžetni prevoznik, nazvan Air Maxi, trebao je prvo da započne letove do Tivta i Ljubljane, a zatim do tržišta kao što su Nemačka, Švajcarska i Francuska. Međutim, gospodin Mišković je kasnije izjavio da su planovi odloženi nakon što su studije izvodljivosti pokazale da bi poslovanje bilo gubitak.


Naposletku, 2006. godine, novoosnovani niskobudžetni prevoznik Centavia (Central European Aviation) započeo je letove iz Beograda sa dva aviona BAe 146-200. Kompaniji su odobrene dozvole za pokretanje operacija iz Beograda prema Sloveniji, Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj, ali su odbijene od strane vlasti Hrvatske i Crne Gore. Na kraju je kompanija proglasila bankrot u novembru i obustavila sve operacije.



Izvor: exyuaviation

bottom of page